Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου (2014) Καρδίτσα

Πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι της τρίτης 28 Οκτωβρίου η παρέλαση στην οδό Καραϊσκάκη στο κέντρο της Καρδίτσας
.
Οι εκδηλώσεις ωστόσο ξεκίνησαν στις 08:30 με την έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία ενώ ακολούθησε δοξολογία στο το Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αμέσως μετά έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο  των  πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.


Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την παρέλαση , των σχολείων της πρωτοβάθμιας  & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  καθώς  και του Κέντρου Εκπαίδευσης  Στρατονομίας Καρδίτσας .


Έφεδρος αξιωματικός Παπαγεωργίου Σταύρος -Πρόεδρος ΣΕΑΝ Καρδίτσας Ντενησιώτης Ιωάννης 









 Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Στρατονομίας Καρδίτσας   Ανχη (ΠΖ) Παπανικολάου Παύλος


 Πρόεδρος έφεδρων αξιωματικών Καρδίτσας  Έφεδρος ταγματάρχης(Π.Ζ ) Ντενησιωτης Ιωάννης                      


 Πρόεδρος έφεδρων αξιωματικών Καρδίτσας  Έφεδρος ταγματάρχης(Π.Ζ ) Ντενησιωτης Ιωάννης    - Αντιπρόεδρος Διαμαντής Δημήτριος



  Βάιος Κουτής - Ντενησιώτης Ιωάννης -Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης  Στρατονομίας Καρδίτσας   Ανχη (ΠΖ) Παπανικολάου Παύλος -Διαμαντής Δημήτριος
  Βάιος Κουτής - Ντενησιώτης Ιωάννης -Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης  Στρατονομίας Καρδίτσας   Ανχη (ΠΖ) Παπανικολάου Παύλος- Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής ΝΔ -Διαμαντής Δημήτριος







Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

28ηΟκτωβρίου 1940.



Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος.
Δύο είναι οι μεγάλες επέτειοι του ελληνικού έθνους. Η 25η
Μαρτίου, που μας θυμίζειτη μεγάλη επανάσταση ενάντια στον Τούρκο κατακτητή κι η 28η
Οκτωβρίου, που θυμίζειτην άμυνα στην Ιταλογερμανική, φασιστική επιδρομή.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε, όπως είναι γνωστό, το Σεπτέμβριο του 1939. Οι
Ιταλοί από καιρό προκαλούσαν διάφορα επεισόδια, με αποκορύφωμα τον τορπιλλισμό
του πολεμικού πλοίου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940. Όλα αυτά έδειχναν την απειλή που πλησίαζε στην Ελλάδα.
Έτσι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα,
επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το
οποίο ο Μουσολίνι, ο ηγέτης της Ιταλίας, ζητούσε την κατοχή ορισμένων ελληνικών
περιοχών. Αν η Ελλάδα δε δεχόταν, τότε θα τις καταλάμβανε με τα όπλα.
Κι ήταν ακριβώς αυτή την ιστορική στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε
το «ΟΧΙ», γνωρίζοντας πως μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν
υπάρχει. Την ίδια απάντηση έδωσαν στην πράξη, όλοι οι Έλληνες μαζί καθώς ξεχύθηκαν στους δρόμους και ζητούσαν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να προσφέρει σ’ αυτόν τον πόλεμο. Ο Μουσολίνι με 100 000 στρατιώτες που είχε συγκεντρωμένους στην Αλβανία, πίστευε πως θα καταχτούσε την Ελλάδα με τόση ευκολία σαν να έκανε περίπατο. Ενώ όμως στην αρχή οι Έλληνες αποτραβήχτηκαν από τα σύνορα και οι Ιταλοί κατέλαβαν μικρές ελληνικές περιοχές, στις 14 Νοεμβρίου αρχίζει η αντεπίθεση και τα ελληνικά στρατεύματα γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες, όπως στη μάχη της Πίνδου, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία. Μια επίθεση που έκαναν οι Ιταλοί την άνοιξη, τέλειωσε χωρίς επιτυχία. Οι Έλληνες πολεμούσαν σα λιοντάρια.
Βοηθός σ’ αυτόν τον πόλεμο, για τους Έλληνες, ήταν το ορεινό έδαφος που τους
επέτρεπε να οργανώνουν ισχυρές αμυντικές θέσεις. Ακόμα και ο βαρύς χειμώνας
βοήθησε τις προσπάθειες των Ελλήνων στρατιωτών παρόλο που υπέφεραν και αυτοί
όπως και οι Ιταλοί. Οι Έλληνες πολεμούσαν χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο
στρατιωτικό εξοπλισμό και με αριθμητική δύναμη πολύ μικρότερη από αυτή του εχθρού. Όμως η εθνική ενότητα, έδωσε τη νίκη στον ελληνικό στρατό.
Όταν ο Μουσολίνι αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε για το στρατό του σωτηρία, ζήτησε
τη βοήθεια του σύμμαχού του Χίτλερ. Έτσι τον Απρίλιο του 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Και στη δεύτερη αυτή εισβολή η Έλληνες απάντησαν και πάλι «ΟΧΙ». Μόνοι τους αντιμετώπισαν δύο μεγάλες δυνάμεις και λίγες μέρες αργότερα υπέκυψαν με ψηλό και περήφανο μέτωπο. Έτσι άρχισαν τα μαύρα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής της Ελλάδας.
Για τέσσερα σχεδόν χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν από την πείνα τις στερήσεις αλλά
και από τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Πολύ σύντομα όμως οι Έλληνες ξαναβρήκαν τη δύναμη να επαναστατήσουν εναντίον του εισβολέα. Οργάνωσαν αντάρτικες ομάδες στα βουνά, τύπωναν παράνομες εφημερίδες ενώ πολλοί διέφυγαν στην Αίγυπτο όπου δημιουργήθηκε ένας νέος ελληνικός στρατός, που πολέμησε μαζί με τους άλλους συμμάχους μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των
Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28ηΟκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.
                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                       ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
                                                      ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

                                                         ΕΦΕΔΡΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Π.Ζ)

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Από τις αρχές Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχοντας ως συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία (Α' Βαλκανικός Πόλεμος). Θέατρο των επιχειρήσεων, η περιοχή της Μακεδονίας.


Ο ελληνικός στρατός βάδιζε από νίκη σε νίκη στη Δυτική Μακεδονία. Όμως, από την αρχή των εχθροπραξιών σοβούσε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο διάδοχος επιθυμούσε πρώτα την κατάληψη του Μοναστηρίου προς Βορρά, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας την πιθανότητα να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από το βουλγαρικό στρατό, πίεζε τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί προς τη φυσική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μια περιοχή με στρατηγική σημασία, η απελευθέρωση της οποίας αποτελούσε διακαή πόθο του ελληνισμού. «Καθιστώ υμάς υπευθύνους διά πάσαν αναβολήν έστω και στιγμής» του τηλεγραφεί επιτακτικά.

Τελικά, ο Κωνσταντίνος πείθεται με τη μεσολάβηση του πατέρα του βασιλιά Γεωργίου Α' και στις 25 Οκτωβρίου η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού φθάνει προ των πυλών της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η καθοριστική νίκη στη Μάχη των Γιαννιτσών (19 - 20 Οκτωβρίου), που είχε κάνει ευκολότερη την προέλαση του ελληνικού στρατού. Ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να ζητήσει μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης.

Στις 25 Οκτωβρίου οι απεσταλμένοι του ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να επιτραπεί στον Ταξίν να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος, φυσικά, απέρριψε τον όρο του και του πρότεινε την παράδοση του στρατού του και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε, τελικά, τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς (ο κατοπινός δικτάτωρ και ο άνθρωπος του «ΟΧΙ») και Βίκτωρ Δούσμανης μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παραδίνονταν ως αιχμάλωτοι 25.000 Τούρκοι στρατιώτες και 1.000 αξιωματικοί. Στην κατοχή του ελληνικού στρατού περιέρχονταν όλος ο βαρύς και ελαφρύς οπλισμός του σχηματισμού (70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα, 70.000 τυφέκια και πυρομαχικά). Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη δύο τάγματα ευζώνων και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο, ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.

Στις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912 ο Κωνσταντίνος εισήλθε με το επιτελείο του στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι έγινε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά. Την ίδια μέρα, κατέφθασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη και οι Βούλγαροι, όμως για τους γείτονες ήταν ήδη αργά. Ο επικεφαλής της μεραρχίας τους στρατηγός Τεοντορόφ ζήτησε να εισέλθει στην πόλη για να στρατοπεδεύσει. Εισέπραξε την αρνητική απάντηση του Κωνσταντίνου και ύστερα από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε να μπουν στην πόλη για ολιγοήμερη ανάπαυση δύο τάγματα με επικεφαλής τους Βούλγαρους πρίγκιπες Βόρι και Κύριλλο. Επικράτησε, όμως, σύγχυση και τελικά εισήλθε στη Θεσσαλονίκη ένα ολόκληρο βουλγαρικό σύνταγμα, γεγονός που εκνεύρισε τον Βενιζέλο. Οι Βούλγαροι δήλωναν εμφαντικά παρόντες στις εξελίξεις στη Μακεδονία. Ο σπόρος του Β' Βαλκανικού Πολέμου είχε ριχτεί.

Στις 29 Οκτωβρίου ήταν η σειρά του βασιλιά Γεωργίου Α' να εισέλθει στην πόλη και να επισημοποιήσει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους της ενώ οι Εβραίοι που ήταν η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή ομάδα της πόλης δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, καθώς προωθούσαν σχέδιο διεθνοποίησης της Θεσσαλονίκης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 


Η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχει, με αεροσκάφος F-16 Ζευς της Πολεμικής Αεροπορίας, στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου για την επέτειο του ΟΧΙ, στη Θεσσαλονίκη.


Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση και ανήμερα της επετείου θα γίνει η επίδειξη στην περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης.


Το πρόγραμμα των παρελάσεων στο πλαίσιο των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη προβλέπει την συμμετοχή των κάτωθι στρατιωτικών τμημάτων:


- Μουσική ΕΛ.ΑΣ.
 - Ο έχων το Γενικό Πρόσταγμα με επιτελείο (4 οχήματα ¼ τον M/S)
 ΦΑΛΑΓΓΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ
 - Αστυνομία ΕΔ
 • Διοικητής Ουλαμού (1 όχημα ¼ τον M/S)
 • 9 δίκυκλα, 2 οχήματα ¼ τον M/S
 - Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού
 • Πολεμική Σημαία (1 ΤΟΜΠ Μ113)
 • Διοικητής και Επιτελείο (3 οχήματα ¼ τον M/S)
 • Μ/Κ Λόχος ΠΖ (13 ΤΟΜΠ Μ113)
 • Λόχος Υποστηρίξεως Τάγματος-Δκτης (1 όχημα ¼ τον M/S)
 • Διμοιρία Αναγνωρίσεως (1 όχημα ¼ τον M/S 4, 4 στοιχεία πολυβόλου επί VBL, 4       στοιχεία πολυβομβιδοβόλου επί HUMMER)
 • Διμοιρία Α-Τ Κ/Β MILAN (1 όχημα ¼ τον M/S, 4 οχήματα HUMMER Α-Τ MILAN)
 • Διμοιρία Α-Τ KORNET (1 όχημα ¼ τον Μ/S, 4 oχήματα HUMMER A-T KORNET)
 • Διμοιρία Α-Τ Κ/Β TOW (1 όχημα ¼ τον Μ/S, 4 TOW ITV - M 901)
 • Διμοιρία Όλμων 4,2'' (1 όχημα ¼ τον Μ/S, 1 όχημα ΚΔΠ Μ113, 4 οχήματα Μ 106)
 - Τεθωρακισμένα
 • Πολεμική Σημαία (1 άρμα LEO 2 HELL)
 • Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων LEO-Διοικητής και Επιτελείο (3 οχήματα ¼ τον M/S)
 • ΙΜΑ LEOPARD (9 LEO 2 HELL)
 • ΙΜΑ LEOPARD (9 LEO 1Α5)
 - Πυροβολικό
 α. Πυροβολικό Μάχης
 • Διοικητής και Επιτελείο (3 οχήματα ¼ τον M/S)
 • Αυτοκινούμενη (Α/Κ) Πυροβολαρχία 155 χιλ. (1 όχημα ¼ τον M/S, 2 ΚΔΠ FDCV, 6 A/K Πυροβόλα 155 χιλ.)
 • Πυροβολαρχία PzH2000GR. (1 όχημα ¼ τον M/S, 2 ΚΔΠ Μ577, 6 Πυροβόλα PzH2000GR)
 • Πυροβολαρχία MLRS (1 όχημα ¼ τον M/S, 2 ΚΔΠ Μ577Α2, 4 ΠΕΠ MLRS, 2 οχήματα πυρ/κών Μ 985 με εικονικούς φορείς ATACMS, 2 ρυμουλκούμενα Μ26 με εκπαιδευτικούς φορείς ρουκετών)
 β. Αντιαεροπορικό Πυροβολικό
 • Διοικητής και Επιτελείο (3 οχήματα ¼ τον M/S)
 • Πυροβολαρχία STIGER ASRAD (1 όχημα ¼ τον M/S, 4 στοιχεία STIGER ASRAD επί οχημάτων HUMMER)
 • Πυροβολαρχία Κ/Β “ΧΩΚ” (1 όχημα ¼ τον M/S, 2 κλωβοί ραντάρ, 2 φορείς με εικονικά βλήματα)
 • TOR M1 (1 όχημα ¼ τον M/S, 2 εκτοξευτές TOR M1, 2 φορείς με εικονικά βλήματα)
 -Μηχανικό
 • Διοικητής Λόχου (1 όχημα ¼ τον M/S)
 • 2 οχήμ. 2 ½ τον με ναρκαλιευτές
 • 2 στοιχεία Γεφυρών RIBBON
 • 2 άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων.
 -Διαβιβάσεις
 • Διοικητής (1 όχημα ¼ τον M/S)
 • 2 M/S GRC-206
 • 2 κλωβοί ΕΡΜΗΣ)
 - Υγειονομικό
 • Διοικητής και οχήματα νοσηλευτών (3 οχήματα ¼ τον M/S)
 • 2 φοριοφόρα HUMMER
 • 2 ασθενοφόρα και κινητό χειρουργείο
 - Πολεμική Αεροπορία
 • Σημαία και παραστάτες (3 οχήματα ¼ τον M/S)
 • Διοικητής Μοίρας (1 όχημα ¼ τον M/S)
 • Συστοιχία Κ/Β PATRIOT (1 ρυμουλκούμενο όχημα Radar-RS, 1 όχημα ελέγχου μονάδας πυρός-ECS, 1 όχημα κεραιών-AMG, 2 ρυμουλκούμενα οχήματα εκτόξευσης βλημάτων-LS, 1 όχημα τροποσφαιρικών επικοινωνιών-TROPO,1όχημα μεταφοράς βαρέων ανταλλακτικών-LRPT)
 - Ελληνική Αστυνομία (1 τζιπ, 10 περιπολικά Άμεσης Δράσης,10 δίκυκλα Ομάδας “Ζ” και 9 δίκυκλα Ομάδας «ΔΙΑΣ»)
 - Πυροσβεστικό Σώμα (1 τζιπ + 14 πυροσβεστικά οχήματα-υδροφόρα-βραχιονοφόρα-   κλιμακοφόρα-Ασθενοφόρα)
 ΦΑΛΑΓΓΑ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
 - Μικτό Διακλαδικό Τμήμα Στρατιωτικής Μουσικής
 - Τμήμα Πολεμικών Σημαιών
 • Διοικητής ΣΧ ΠΖ
 • Τμήμα Πολεμικών Σημαιών ΣΧ ΠΖ
 - Παραγωγικές Σχολές ΣΞ
 • Πολεμική Σημαία Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.)
 • Λόχος Ευελπίδων Σ.Σ.Ε.
 • Εθνική Σημαία Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
 • Διοίκηση και Επιτελείο Σ.Σ.Α.Σ.
 • Διλοχία Μαθητών Σ.Σ.Α.Σ.
 • Πολεμική Σημαία Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.)
 • Λόχος Μαθητών Σ.Μ.Υ.
 - Τάγμα Μ/Κ ΠΖ/ 34 Μ/Κ ΤΑΞ
 • Πολεμική Σημαία
 • Διοικητής και Επιτελείο
 • Διλοχία Τυφεκιοφόρων
- 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (Α/Μ ΤΑΞ)
• Πολεμική Σημαία 
• Διοίκηση και Επιτελείο
 • Διλοχία Τυφεκιοφόρων
• Λόχος Σύγχρονου Μαχητή
- Μοίρα Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (ΚΔ-ΑΛ)
• Πολεμική Σημαία 
• Διοίκηση και Επιτελείο
• Διλοχία Καταδρομών

• Λόχος Καταδρομών Ειδικής Σύνθεσης
- Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.)
• Μουσική Π.Ν.
• Σημαία Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.)
• Επικεφαλής και Επιτελείο Σ.Ν.Δ. 
• Διοίκηση Σ.Ν.Δ.
 • Διλοχία Σ.Ν.Δ.
• Λόχος Μαθητών Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.)
• Ουλαμός Δυνάμεων Υποβρύχιων Καταστροφών (Δ.Υ.Κ.)
- Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.)
• Σημαία Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.)
• Διοίκηση και Επιτελείο Σ.Ι. 
• Λόχος Σ.Ι.
• Σημαία Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Τ.Υ.Α.) 
• Λόχος Σ.Τ.Υ.Α.
• Σημαία Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών (Σ.Υ.Δ.)
• Ουλαμός Σ.Υ.Δ. 
- Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
• Σημαία Σχολής Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.
• Διοίκηση και Επιτελείο Σχολής Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.
• Λόχος Δοκίμων Υπαστυνόμων Σχολής Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.
- Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.)
• Σημαία Λ.Σ.
• Διοίκηση και Επιτελείο Λ.Σ.
• Λόχος Δοκίμων Λιμενοφυλάκων Λ.Σ. 
• Διοίκηση Λ.Σ. 
• Ουλαμός Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.

Η παρέλαση θα πλαισιωθεί από τα ακόλουθα:
Ιπτάμενα Μέσα – Α/Φ
- Αεροπορία Στρατού
• 2 Ε Ε/Π ΑΗ-64D
• 2 Ε/Π ΝΗ-90 
• 1 Ε/Π CH-47D
- Πολεμική Αεροπορία 
• 3 F-16 BLOCK 52 PLUS 
• 3 MIRAGE 2000-5
• 3 F-4 (PHANTOM 
• Μικτός Σχηματισμός Α/Φ(1ΕΜΒ-145ΑΕΝΥ, 2 F-16 ΒLOK 52+,1 MIRAGE 2000,1 F-4 ) 
• Αεροπορική επίδειξη από Αεροσκάφος F-16 της Ομάδας «ΖΕΥΣ» της ΠΑ (μετά το πέρας της παρέλασης)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 


Tο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Tο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα δοθεί ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί Πολεμικά Πλοία στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Οι ώρες του επισκεπτηρίου για την Πυραυλάκατο (ΤΠΚ) ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΠΟΝΤΟΣ, που θα καταπλεύσουν στο λιμένα Πειραιά στον προβλήτα του ΟΛΠ (κρηπιδώματα 12 και 13 – είσοδος από Ε-11), έχουν ως ακολούθως:

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, από 13.00 έως 19.00.  Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, από 09.00 έως 19.00.2014, από 09.00 έως 18.00.
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, από 09.00 έως 18.00.
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014, από 09.00 έως 18.00.

Οι ώρες του επισκεπτηρίου για τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, τα Αρματαγωγά (Α/Γ) ΧΙΟΣ και ΣΑΜΟΣ και το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, που θα καταπλεύσουν στο λιμένα της Θεσσαλονίκης, έχουν ως ακολούθως:

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, από 09:00 έως 18:00.
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, από 09:00 έως 18:00.
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014 (μόνο για το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ), από 09:00 έως 18:00.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 



Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού  Καρδίτσας εύχεται στα μέλη και στους φίλους του , για την ονομαστική τους εορτή.

                                               <   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  >

                         
                   ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ  ΣΕΑΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

&  ΜΕΛΟΣ  Δ/Σ  ΣΕΑΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                  ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
                                                     ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

                                                   ΕΦΕΔΡΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Π.Ζ)


Δημήτριον νύττουσι λόγχαι Χριστέ μου, Ζηλοῦντα πλευρᾶς λογχονύκτου σῆς πάθος. Εἰκοστῇ μελίαι Δημήτριον ἕκτῃ ἀνεῖλον.




Βιογραφία
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Ο Ρωσικός «Φονιάς Αεροπλανοφόρων» 1239 Samum στις Εκδηλώσεις της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου



Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ : Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν  οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο της Μεσσηνίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα παρευρεθήκαν  αντιπροσωπείες πρεσβειών για τους πεσόντες ναυτικούς και στρατιώτες  Γάλλους, Άγγλους και Ρώσους.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η ρωσική εκπροσώπηση που φέτος είχαμε την χαρά να δούμε από κοντά  ότι καλύτερο και τελειότερο σκάφος επιφανείας  διαθέτει ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα και ειδικά στην Μεσόγειο ας δούμε αναλυτικά τι είναι αυτό το πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα στα πλοία επιφάνειας. 
Το hovercraft της κλάσης 1239 Samum, πλοίο-φορέας πυραύλων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όλων των ειδικών του αμυντικού χώρου που συγκεντρώθηκαν στην έκθεση οπλικών συστημάτων, IDEF-2013, στην Κωνσταντινούπολη.
            Τα πλοία κλάσης 1239 (έχουν κατασκευαστεί μόνο δύο) αποτέλεσαν αληθινή επανάσταση στη στρατιωτική ναυπηγική. Σχεδιάστηκαν ως πυραυλοφόρα, ικανά να διασπάσουν τον κλοιό προστασίας ενός αεροπλανοφόρου και να το βυθίσουν. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που στάθηκε εφικτό να τοποθετηθούν οκτώ μεγάλοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι σε αερόστρωμνο καράβι. 
Αρχικά, υπήρχε η αίσθηση πως αυτό είναι αδύνατο. Τα πλοία αυτού του τύπου είναι μικρά και όχι πολύ σταθερά, επομένως, η εκτόξευση ενός ισχυρού πυραύλου θα μπορούσε κάλλιστα να τα αναποδογυρίσει. Ωστόσο, στο τότε ακόμη «Κεντρικό Γραφείο Ναυτικών Σχεδιασμών του Λένινγκραντ» Almaz, υπό την καθοδήγηση του Βαλεριάν Κορολκόφ σχεδιάστηκε ένα δείγμα αερόστρωμνου πλοίου, ένα υβρίδιο με στοιχεία καταμαράν και σκάφους που πλέει πάνω σε φουσκωτή «ποδιά».
Το πυραυλοφόρο hovercraft κλάσης 1239 Samum,  στηρίζεται σε δύο λεπτές καρίνες οι οποίες καλύπτονται από μια πλατφόρμα, έχοντας μήκος περίπου 64 μέτρα και πλάτος 17,2 μ. Το κυρίως σκάφος είναι κατασκευασμένο από ειδικό ελαφρύ και πολύ ανθεκτικό κράμα αλουμινίου. Η φουσκωτή ποδιά δημιουργείται από έναν ελαστικό αεροθάλαμο που καταλαμβάνει το χώρο ανάμεσα στις δυο καρίνες και φουσκώνει με αέρα.

Το 1239 Samum, διαθέτει μοναδικές δυνατότητες. Από τη μια πλευρά, πρόκειται για ένα σταθερό και ανθεκτικό καταμαράν που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 20 κόμβους, και από την άλλη, είναι ταχύ αερόστρωμνο που μπορεί πλεύσει με ταχύτητα άνω των 50 κόμβων. Έχει εκτόπισμα μόλις 1050 τόνους, ενώ η συνολική ισχύς των κινητήρων του είναι 56.000 ίπποι. Δύο ντίζελ κινητήρες των 10.000 ίππων ο καθένας για την κίνηση ως καταμαράν, και δυο αεροτουρμπίνες για πλεύση ως αερόστρωμνο, συνολικής ισχύος 36.000 ίππων.
Έχοντας δυο ξεχωριστές εγκαταστάσεις κινητήρων-πρόωσης για μέση και πλήρη ταχύτητα, οι οποίες μπορούν λειτουργήσουν και ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα, το πλοίο μπορεί να πλεύσει και στις τρεις βασικές λειτουργίες, γεγονός που εγγυάται απόλυτα την κίνησή του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Βασικό οπλικό του σύστημα είναι οι αντιπλοϊκοί υπερηχητικοί πύραυλοι Moskit. Οι πύραυλοι βρίσκονται σε δύο εγκαταστάσεις τεσσάρων εκτοξευτών, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του σκάφους αντίστοιχα. Η αντιαεροπορική προστασία του πλοίου περιλαμβάνει το σύστημα OSA-MA και δύο εξάκαννα βαρέα πολυβόλα ΑΚ-6-30Μ διαμετρήματος 30 χιλιοστών. Στην πλώρη του διαθέτει το πυροβόλο ΑΚ-176 διαμετρήματος 76,2 χιλιοστών. 
Μια ομοβροντία οκτώ πυραύλων Moskit μπορεί να καταστρέψει οποιοδήποτε σύγχρονο πολεμικό πλοίο, ακόμη και ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Επιπλέον, το πυραυλοφόρο hovercraft 1239 Samum, είναι πρακτικά αδύνατο να χτυπηθεί όταν πλέει με χρήση της φουσκωτής του ποδιάς. Οι κεφαλές αυτόματης καθοδήγησης όλων των anti-ship πυραύλων που διαθέτει στο οπλοστάσιό του το πολεμικό ναυτικό του ΝΑΤΟ, δεν είναι ικανές να εγκλωβίσουν έναν στόχο ο οποίος κινείται με ταχύτητα σχεδόν 90 χλμ/ώρα. 
Από την εποχή ακόμη της ΕΣΣΔ σχεδιαζόταν η δημιουργία για καθέναν από τους Στόλους της χώρας ενός στολίσκου από ταχύτατα αερόστρωμνα πυραυλοφόρα πλοία, αλλά τελικά κατασκευάστηκαν μόνο δύο: Τα Bora και Samum, τα οποία εντάχθηκαν στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ακόμη όμως και μόνο αυτά τα δύο πλοία του συγκεκριμένου τύπου, άλλαξαν την ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δυτικούς αμυντικούς αναλυτές. Βέβαια, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τον παροπλισμό μεγάλου αριθμού πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ισχυρότερη ναυτική δύναμη στη θάλασσα αυτή κατέστη αντικειμενικά η Τουρκία. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση του Samum, το 2002, η κατάσταση δεν είναι πια η ίδια.
 Είναι λογικό συνεπώς, να μην προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι το Bora συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή όλων των ειδικών σε θέματα του πολεμικού ναυτικού, που συγκεντρώθηκαν στο σαλόνι IDEF-2013 της Κωνσταντινούπολης.


 















Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

28η Οκτωβρίου 1940




Απονομή Πτυχίων Σχολείου Αρχηγών Ρίψεως Στατικού Ιμάντα και Απονομή Πτερύγων Αλεξιπτωτιστού Βασικής Εκπαίδευσης στη ΣΧΑΛ



Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) η απονομή των πτυχίων του Σχολείου Αρχηγών Ρίψεως Στατικού Ιμάντα, όπου αποφοίτησαν 13 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και η απονομή Πτερύγων Αλεξιπτωτιστού Βασικής Εκπαίδευσης, σε 75 εκπαιδευόμενους, εκ των οποίων 15 στελέχη.
Οι απονομές έγιναν από τον Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Μαυρομανωλάκη.

Αναρτήθηκε από kranos