Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η σχολή των μονομάχων, γνωστή και ως ludus στην Ρωμαϊκή περίοδο

Ομάδα αρχαιολόγων που ανακάλυψε τα σχεδόν πλήρη κτιριακά κατάλοιπα μιας ρωμαϊκής σχολής μονομάχων στην Αυστρία, προχώρησε στην ψηφιακή αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου. 
Η σχολή των μονομάχων, γνωστή και ως ludus στην Ρωμαϊκή περίοδο «αναπαραστάθηκε σε κλίμακα ώστε να μπορεί να συγκριθεί με την διάσημη ludus magnus, τη σχολή μονομάχων που βρισκόταν πίσω από το Κολοσσαίο της Ρώμης», δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.
Τα θαμμένα ερείπια της σχολής δεν εντοπίστηκαν από αρχαιολογικές ανασκαφές, αλλά μέσω τεχνικών τηλεπισκόπησης. 
Η ομάδα, που ανακοίνωσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Antiquity, δηλώνει ότι το «συναρπαστικό» εύρημα στο Carnuntum στις όχθες του ποταμού Δούναβη, χαρτογραφήθηκε και ουσιαστικά ανακατασκευάστηκε ψηφιακά με τη χρήση μη επεμβατικών τεχνικών, όπως εναέριες μεθόδους έρευνας, ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής και την χρήση ραντάρ εδάφους. 
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανακατασκευάσαν ψηφιακά τη σχολή των μονομάχων σε εικονικά τρισδιάστατα μοντέλα.
«Οι αρχαιολογικοί χάρτες που προέκυψαν καθώς και τα σχέδια των επιμέρους κτιρίων, δρόμων και ρωμαϊκών υποδομών επιτρέπουν τόσο την εικονική αναπαράσταση της διάταξης της πόλης όσο και την εξέλιξη του οικισμού και της περιοχής σε δύο (2D) και τρεις (3D) διαστάσεις. 
Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις υπήρχαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία περίπου 100 τέτοιες σχολές μονομάχων, σχεδόν όλες έχουν καταστραφεί ή έχουν εξαφανιστεί από κτίρια που κατασκευάστηκαν από πάνω τους».
Οι ανασκαφές στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα αποκάλυψαν πολλά στοιχεία του συγκροτήματος στο Carnuntum συμπεριλαμβανομένου του φρουρίου των λεγεωνάριων και της πόλης, αλλά η σχολή των μονομάχων ανακαλύφθηκε μόλις το 2011. 
Το Carnuntum ήταν η πρωτεύουσα της Άνω Παννονίας κατά την διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, κυρίως για το κεχριμπάρι. Το αρχαιολογικό πάρκο περιλαμβάνει τα ερείπια των αμφιθεάτρων, των ρωμαϊκών λουτρών καθώς και τα κατάλοιπα μιας μνημειακής αψίδας γνωστής ως Heidentor.
 defencenet.gr