Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ποιοι και γιατί διαλύουν την εφεδρεία στην Ελλάδα – Ποιοι ωφελούνται; Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ON ALERT το 2013 και παραμένει το ίδιο επίκαιρο!

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ανατολικής Αττικής





Όσοι γνωρίζουν τα θέματα της εφεδρείας στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα διασταγμό να μιλήσουν για “πλήρη διάλυση” και να προσθέσουν το ερώτημα: “Ποιοι ωφελούνται απ΄ αυτή την απαξίωση”;
Ο χώρος της εφεδρείας αντιμετωπιζόταν πάντα με καχυποψία αλλά και αδιαφορία. Η πρώτη οδήγησε σταδιακά στην εγκατάλειψή της και η δεύτερη επέτρεψε σε όποιον ήθελε να ιδρύει “λέσχες” ,”ενώσεις” και ότι άλλο μπορούσε να φανταστεί κανείς
. Σε μια χώρα με τις ανάγκες της Ελλάδας ακούγεται παράδοξο να μην ασχολείται κανείς σοβαρά με την εφεδρεία . Είναι όμως έτσι;
Τα στοιχεία που παραθέτει στο Onalert στέλεχος της εφεδρείας δείχνουν ότι δεν πρόκειται για υπερβολές:
•Καταργήθηκαν όλες οι Επιστρατευτικές ασκήσεις Ετοιμότητας των Εφέδρων Αξιωματικών-Υπαξιωματικών Οπλιτών, σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν υφίστανται πλέον αξιόμαχες αποστολές συμπλήρωσης πολεμικών σχηματισμών από Εφέδρους σε περίοδο κρίσης – Επιστράτευσης πολέμου. Η ευθύνη για την δημιουργία της «Mαύρης Τρύπας» στην άμυνα έχει υπευθύνους; Θα αναζητηθούν ευθύνες;; Κι ενώ καταργήθηκαν οι Επιστρατευτικές Ασκήσεις Εφέδρων , τα «κονδύλια» του ετήσιου προϋπολογισμού υπάρχουν αλλά μεταφέρονται σε άλλους , άγνωστους «κωδικούς», του ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ/ΓΕΝ/ΓΕΑ. Υπάρχει αξιολόγηση έργου των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ; Οι Ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις δεν αξιολογούνται πλέον από το NATO διότι απλούστατα έχουν απαράδεκτη επάνδρωση ανθρώπινου δυναμικού .
•Μειώθηκε κατά 80% ο αριθμός των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών στη μεγαλύτερη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού. Τον Οκτωβριο του 2013 αποφοίτησαν μόνο 55 ΔΕΑ ενώ την 10ετία ᾽60 – ’70 αποφοίτησαν 280 ΔΕΑ αντίστοιχα, ενώ στα υπόλοιπα όπλα – σώματα του ΓΕΣ αποφοίτησαν 10-20 ΔΕΑ. Ο πληθυσμός τότε ήταν 8 εκατομμύρια ενώ σήμερα είναι 10 εκατομμύρια. Οι απειλές κι οι κίνδυνοι μειώθηκαν;
•Καταργήθηκε ο βαθμός του εφέδρου λοχία μόνο στο Στρατό Ξηράς αν και οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ υπέρ των ΕΠΟΠ.•Δεν εφαρμόζεται η Απόφαση του ΑΣΣ-2004 που ορίζει ότι οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί προάγονται σε Ανθυπολοχαγούς με την συμπλήρωση 12μηνης Στρατιωτικής Θητείας.
•Κατήργησαν το 2013 το επίδομα Αλεξιπτωτιστών, μόνο για τους Εφέδρους του Στρατού Ξηράς.
•Η Διεύθυνση Εφέδρων του ΥΠΕΘΑ παραμένει χωρίς Διευθυντή Στρατηγό με προσωρινό Διευθυντή Αντισυνταματάρχη.
•Η στρατιωτική θητεία μειώθηκε στους 9 μήνες από 18 μήνες , τα στρατόπεδα είναι άδεια, στρατιωτική εκπαίδευση δεν πραγματοποιείται αλλά μόνο σκοπιές και αγγαρείες, οι απολυόμενοι βρίζουν αγανακτισμένοι για το χάσιμο του χρόνου τους.
•Οι νέοι στρατεύσιμοι υπεκφεύγουν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάθε νέα ΕΣΣΟ παρουσιάζει έλλειψη κατατασομένων κατά 70% λόγω των αναβολών της κατάταξης για σπουδές.‘Ελλειψη κινήτρων στους νέους στρατιώτες. Η αμοιβή των 8,5 ευρώ μηνιαίως, κατατάσει την Ελλάδα τελευταία στην κλίμακα της αξιοπρέπειας του ΝΑΤΟ.
•Οι Έφεδροι δεν προάγονται πλέον διότι δεν πραγματοποιούνται Επιστρατευτικές Ασκήσεις. 40ρηδες Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί παραμένουν στο ίδιο βαθμό.
•Οι αναγνωρισμένοι Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών – Οπλιτών δεν έχουν υποστήριξη από το ΥΠΕΘΑ – ΓΕΣ, επιθυμούν μάλλον το κλείσιμό τους δηλαδή την διάλυση του θεσμού των Εφέδρων Αξιωματικών που λειτουργεί από το 1865 στην χώρα μας έχοντας προσφέρει το 90% των ανθρωποθυσιών – τραυματιών πολέμου στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Πατρίδας μας.
•Δεν επιδίδεται το ξίφος Αξιωματικού μόνο στους Εφέδρους Αξιωματικούς κατά την Ορκωμοσία τους σε Εφέδρους Ανθυπολοχαγούς , ενώ σύμφωνα με τον Νόμο έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τους συναδέλφους τους, μόνιμα στελέχη τυχαία η μειωτική διακρίση εις βάρος των Εφέδρων Αξιωματικών που αποτελούν τους εκπροσώπους της Λαϊκής Κυριαρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
•Η στοχευμένη αυτή εγκληματική αδιαφορία για τους Εφέδρους εξέθρευσε την ανεξέλεγκτη πλέον λειτουργία των Λεσχών – Σωματείων .
Αυτές είναι οι διαπιστώσεις του στελέχους της Εφεδρείας. Οι προτάσεις του;
•Η αναβάθμιση των Εφέδρων πρέπει να συμπεριληφθεί στο Νέο Δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων αφού δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά για την Εφεδρεία. Και να εξαγγελθεί η ίδρυση και λειτουργία Εθνοφρουράς για Εφέδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες άνω των 35 ετών για την ηπειρωτική χώρα, καλύπτοντας σε νομαρχιακό επίπεδο τις «έκτατες ανάγκες» και την επιστράτευση, με το χαμηλότερο κόστος ισοδύναμης λειτουργίας τους.
•Αποτελεί την μοναδική λύση διεξόδου από την εγκληματική , λάθος ακολουθούμενη, πολιτική της διάλυσης του πραγματικά αξιόμαχου ατρατού, που αντικαθίσταται επικοινωνιακά και μόνο με επιδείξεις της μονάδος ΔΕΛΤΑ, δυνάμεως 300 μόνιμων οπλιτών