Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τιμήθηκαν οι Πεσόντες Υπερασπιστές των Ε.Δ της Μάχης της Κονίτσης! (1947-48)



ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ (25-12-1947 έως 06-01-1948)

Με πρωτοβουλία της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού-Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων και του Προέδρου της Αντιστράτηγου ε.α. κ. Κωστούλα Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 08-01-2017 στην ακριτική Κόνιτσα και στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κονίτσης το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων  υπερασπιστών της πόλεως Αξιωματικών, Υπ/κων, Χωροφυλάκων και πολιτών  κατά τη μάχη της Κόνιτσας  (1947 – 1948) με τους αντάρτες του λεγομένου «ΔΣΕ».
Στην εκδήλωση εθνικής μνήμης συμμετείχαν  δεκάδες πολίτες από την Ήπειρο, την Θεσσαλονίκη και την Ηλεία. Παρόντες ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Τασούλας , ο δήμαρχος Κονίτσης κ. Παπασπύρου και ο Αντιδήμαρχος κ. Καλλιντέρης.
Στο ιερό μνημόσυνο ιερούργησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, πλαισιωμένος  από πολλούς ιερείς.
Για τα  γεγονότα της ιστορικής μάχης  και τη  σημασία της θυσίας των Mαχητών της Κονίτσης μίλησε ο Συν/χης ε.α. κ. Πάνου Αναστάσιος. Με γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια εξιστόρησε τα γεγονότα.
Εξήρε τη θυσία των πεσόντων ανδρών του 582 Τ.Π. , του 584 Τ.Π. καθώς και της Χωροφυλακής αλλά και των υπερασπιστών πολιτών της Κονίτσης. Αναφέρθηκε και στη σημασία της άφιξης στην Κόνιτσα της τότε βασίλισσας Φρειδερίκη στις 7-1-1948, αμέσως μετά τη λήξη της πολιορκίας.

Έπειτα ο Φιλόλογος κ. Κουρκούτας Γ. , διάβασε ένα σύντομο χαιρετισμό του Αξιωματικού των ΛΟΚ της Γ’ Μοίρας καταδρομών κ. Μαντζαρλή Βασιλείου (Συγγραφέας του βιβλίου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΥΚΟΜΟΡΟ-Η μάχη για τη διάσωση της Κονίτσης») και υπερασπιστή της Κονίτσης, που λόγω κακοκαιρίας αλλά και προχωρημένης ηλικίας δεν μπόρεσε να παραστεί.
Το λόγο στο τέλος έλαβε και ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Εξήρε τη θυσία των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων για να μείνει ελεύθερη η Κόνιτσα. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γα όσα γίνονται σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Κάλεσε τον πιστό λαό να μη χάσει το κουράγιο του ,αλλά να παίρνει δύναμη από το Θεό για αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε.
Λόγω του παγετού σο μνημείο πεσόντων έγινε ένα Τρισάγιο από τον π. Κων/νο και κατετέθησαν στέφανοι από: Ένωση  Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) Ιωαννίνων, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξ/κων Ν. Ιωαννίνων, σύνδεσμο Ν. Ζέρβα ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ν. Άρτας κ. Θεοχάρης, την Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο.-ΕΣΕΑ Θεσ/νικης κ. Βουλγαρόπουλο, τη Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων κ. Τόσκας Γεώρ.
-Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.