Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Τιμήθηκε με σειρά εκδηλώσεων η επέτειος της μάχης της Ματαράγκας)







 Η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, τιμήθηκε σήμερα στην Ματαράγκα, περιοχή που έδωσε και το προσδιοριστικό όνομά στην μάχη.
Ουσιαστικά πρόκειται για την μάχη Ματαράγκας – Πετρομαγούλας – Πύργου Κιερίου που με το προεδρικό διάταγμα 329/2003 καθιερώθηκε ως τοπική γιορτή για τη Θεσσαλία με τις εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στο νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα στην Ματαράγκα.
Μάλιστα, όπως είπε σήμερα ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος γίνεται προσπάθεια ώστε η επέτειος να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα και να είναι τοπική αργία για όλο το Δήμο Σοφάδων.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 10:30 περίπου στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου με την επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων κ.κ. Τιμόθεου και ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθ. Ευσταθίου.
Ακολούθως το σκηνικό μεταφέρθηκε στην πλατεία της Ματαράγκας .όπου βρίσκεται και το μνημείο πεσόντων. Εκεί εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη δημοτική μπάντα ενώ άγημα του ΚΕΣΝ απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές.









 Πριν την λήξη των εκδηλώσεων είχαμε την κατάθεση στεφάνων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι η υφυπουργός μεταφορών κ. Χρυσοβελώνη. Ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δ. Σιούφας. Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του κόμματος κ. Κόκκαλης και ακολούθησε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνι ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής φρουράς, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ματαράγκας κ. Ντάφος, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος των αποστράτων αξιωματικών , ο  Πρόεδρος  του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Ντενησιώτης, εκπρόσωπος της πολιτικής νεολαίας ΑΝ.ΕΛ και ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Στυλίδας.





















 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΑΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ & ΜΕΛΟΣ ΑΠΟΕΑ ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



 Εκτός των προαναφερομένων παρέστησαν η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσιαβριά, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός, η πρώην βουλευτής κ. Σκόνδρα αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων έγιναν δηλώσεις με την κ. Χρυσοβελώνη να μιλά για απόδοση τιμής στους ήρωες που πιστοί στα ιδανικά του έθνους και της πατρίδας έγραψαν χρυσές σελίδες όχι μόνο στην ιστορία της Θεσσαλίας αλλά ολόκληρης της Ελλάδος.
Με αφορμή την επέτειο και τις δύσκολες στιγμές που, όπως είπε, περνά η χώρα η Yφυπουργός Mεταφορών έστειλε ένα μήνυμα: Ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν, με οποιονδήποτε τρόπο το αποπειραθεί να αμφισβητήσει την εδαφική κυριότητα και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας. 

Ο κ. Δ. Σιούφας που μίλησε στη συνέχεια είπε ότι τιμούμε μια καθοριστική μάχη για την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας με τον εθνικό κορμό. Είπε ακόμα ότι το ελληνικό έθνος δίνει μάχες στο πέρας των αιώνων για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό την επιβίωση. Τέτοιες μάχες, με διαφορετική μορφή, συνέχισε, δίνει και σήμερα και ευχήθηκε να μας οδηγούν τα διδάγματα της εθνικής συνεννόησης της ομοψυχίας και της σοφίας.
Με την σειρά του ο κ. Τσιάκος μίλησε για διδάγματα που πρέπει να έχουμε από την ιστορία μας και την ανάγκη να δώσουμε την μεγάλη μάχη για να κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια.
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης δήμαρχος Σοφάδων όπως προείπαμε μίλησε για προσπάθεια να γίνει η γιορτή και τοπική αργία για το Δήμο Σοφάδων και πρόσθεσε ότι θέλει να καταθέσει τον σεβασμό του και την ψυχή του σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.
Τέλος η κ. Κατσιαβριά είπε ότι σκύβουμε με σεβασμό στην ιστορία, εμπνεόμαστε από τέτοιους αγώνες και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ελευθερία και ανεξαρτησία.


ΠΗΓΗ