Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΙΣΧΟΜΑΧΟΥ




ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, MSC
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ





Τιμούμε σήμερα εδώ στο Λουτρό Καρδίτσας ένα άξιο τέκνο της Ελληνικής γης.
Τιμούμε τον Πατριώτη – Στρατιωτικό και πολιτικό Κων/νο Ισχόμαχο.
Τιμούμε τον γενικό αρχηγό της Θεσσαλικής Επανάστασης   του 1878.
Ο Κων/νος Ισxόμαχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1838. Εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων και μετά την αποφοίτησή του ξεκίνησε την καριέρα του στον Ελληνικό Στρατό ως Αξιωματικός Πυροβολικού το 1860.
Λοχαγός ήταν ο Κων/νος Ισχόμαχος το 1878.
Άριστα καταρτισμένος, έχοντας κάνει μετεκπαίδευση στην Στρατιωτική Σχολή του Μετς στη Γαλλία.
Όμως πάνω από όλα ήταν ανήσυχος Πατριώτης.
Ίδρυσε την εταιρεία «Αδελφότης», με σκοπό την αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων ώστε να προκαλέσουν γενικές εξεγέρσεις σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη.
Στη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878, συγκρότησε δικό του Επαναστατικό σώμα, στο οποίο τέθηκε επικεφαλής, διαθέτοντας το σύνολο της οικογενειακής του περιουσίας.
Εγκατέστησε εδώ που βρισκόμαστε τώρα, στο Λουτρό Καρδίτσας, το Γενικό Αρχηγείο της Επανάστασης.
Εδραίωσε την Επανάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο και δίνοντας άνισες μάχες αριθμητικά, αλλά έχοντας άνδρες που υπερείχαν ψυχικά του εχθρού  κατάφερε να τις κερδίσει.
Όταν η Ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, υποχρεώθηκε να ανακαλέσει το Στρατό, ο Κων/νος Ισχόμαχος ήταν ένας από εκείνους που αρνήθηκαν να επιστρέψουν. Το ηγετικό του προφίλ ήταν αυτό που έκανε πολλούς να τον ακολουθήσουν στην απόφασή του.
Η δικαίωση των αγώνων του ήρθε λίγο αργότερα το 1881, όταν η Θεσσαλία προσαρτήθηκε στον κορμό της Μητέρας Ελλάδος.
Τιμήθηκε για τους Αγώνες του από τους Θεσσαλούς, οι οποίοι τον εξέλεξαν Βουλευτή Λάρισας. Το ήθος του φάνηκε ακόμα μια φορά, διαθέτοντας την Βουλευτική του αποζημίωση για τις ανάγκες της ιδιαίτερης Πατρίδας του.
Στο Στρατό εξελίχθηκε μέχρι το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Τιμήθηκε από φίλους και εχθρούς ,με πλήθος  παρασήμων για το ήθος ,την ανδρεία και τις γνώσεις του.
Τιμήθηκε βέβαια και από την Μητέρα Πατρίδα με το παράσημο «του Χρυσού Σταυρού των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος» και το παράσημο «των Ανωτέρων Ταξιαρχών».
Φτωχοί οικονομικά ήταν οι Έλληνες το 1878.
Πλούσιοι ήταν όμως από πλευράς ιδανικών και αξιών. Έβλεπαν τους υπόδουλους και έκαναν σκοπό της ζωής τους να ελευθερώσουν τα αδέρφια τους, τους ομόθρησκους και ομόγλωσσους.
Κατάφεραν οι πρόγονοί μας πολλά. Διπλασίασαν την Ελλάδα στους Βαλκανικούς πολέμους και εκεί που φτάναμε στο απόγειο της δόξας μας, έχοντας Ανατολική Θράκη, Ίμβρο, Τένεδο και την περιοχή της Σμύρνης στη Μικρά Ασία, να σου που ξύπνησε η διχόνοια, ξύπνησε το εγώ, ξύπνησε ο κακός μας εαυτός.
Σήμερα που είμαστε άραγε φίλοι και φίλες; Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα για τα ύψιστα ιδανικά;
Είμαστε έτοιμοι να πούμε αυτός είναι καλύτερος από μένα;
Είμαστε έτοιμοι να μπούμε τελευταίοι στη σειρά;
Τελευταίο παράδειγμα ότι υπάρχει ελπίδα για την Πατρίδα μας είναι ο συντοπίτης μας Σμηναγός Μπαλταδώρος Γεώργιος.
Ας τον τιμήσουμε έχοντας ως Έλληνες το κεφάλι ψηλά, όχι μόνο από περηφάνεια γιατί ήταν ένα δικό μας παιδί, αλλά για να βλέπουμε κατάματα τους Ήρωές μας εκεί ψηλά που βρίσκονται ώστε να τους δείχνουμε ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. 
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε την Μάνα και τον Πατέρα κάθε Ήρωα, που βιώνουν την απώλεια των παιδιών τους   βουβά, περήφανα και καρτερικά.
Φίλοι και φίλες ,αυτό που ζούμε  σήμερα  δεν είναι  κρίση οικονομική  μόνο . Είναι  πρωτίστως ηθική . Απαξιώσαμε τα πάντα . Οικογένεια , θρησκεία, φιλία ,ηθική.
Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους, στο βωμό της απόλαυσης ,στο βωμό του δήθεν. 
Παραβλέπουμε όμως εμείς οι Έλληνες ότι είμαστε ένας  τυχερός  λαός .Ένας  λαός  που συνδυάζει την αρμονική σύζευξη της αρχαίας  καταγωγής και της χριστιανικής πίστης.
Όλος  ο κόσμος μιλάει για τις δύο βασικές  παραμέτρους της Εθνικής  ιδεολογίας μας, για τη διπλή <ανωτερότητά> μας και μας  αποκαλούν   Ελληνορθόδοξους     
 Είμαστε φίλοι και φίλες σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμο. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, όχι για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Ας τιμούμε πάντα αυτούς που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα μας. Αυτούς που θυσιάζονται ακόμα και σήμερα για την Πατρίδα μας.
Σας τιμούμε όλους.

               
Ευχαριστώ.