Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕΑΝ ΣΕΡΡΩΝ – ΣΕΑ ΛΕΜΕΣΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την 1 Απριλίου 2017 Αμφιθέατρο «Ευαγόρας Παλλικαρίδης» του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας μεγάλη επετειακή Εκδήλωση με θέμα «Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955 – 59». Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμό Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών και την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Σερρών και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης επίσης  Συμμετείχε το Σύνολο  «Λόγου & Μουσικής» του Μουσικού Εργαστηριού Σερρών, με το έργο του Λευτέρη Αερόπουλου «Καρτερούμεν».

Η αίθουσα κατακλείστηκε από πλήθος σερραίων οι οποίοι προσήλθαν προκειμένου να συνεορτάσουν με τους κύπριους αδερφούς μας την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Αντώνιος Μανδρίτης, ο Βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας καθώς και πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων. Παρόντες ήταν επίσης οι Πρόεδροι των ΣΕΑΝ Δράμας Γεώργιος Ιντζές, Καβάλας Ιωάννης Κελγιώργης και Κοζάνης Νικόλαος Τσοκαρίδης με μέλη των διοικητικών τους Συμβουλίων. 
    
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης του Συνδέσμου μας με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού. Αφορμή για την αδελφοποίηση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου υπηρέτησες ως Έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στην Ροδόπολη Σερρών. Για τον λόγο αυτό επισκέφθηκε την πόλη μας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Βίκτωρα Τσίγκη από την Παρασκευή 31 Μαρτίου έως την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017.

Ο Βίκτωρας Τσίγκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού Κύπρου, σε δηλώσει στη «Σ», αναφερόμενος στην ημέρα, τόνισε « Η σημερινή μέρα για μας είναι ιερή ,είναι η μέρα που ο Κυπριακός λαός, ο υπόδουλος κυπριακός λαός μετά που μας κορόιδευαν, μας τάζανε και τίποτα δεν κράταγαν τις υποσχέσεις τους, αποφασίσαμε να επιδιώξουμε την ελευθερία μας χρησιμοποιώντας τα όπλα μας. Ο Μακάριος και ο Διγενής προετοίμαζαν το έδαφος και ο Διγενής τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου έδωσε το σύνθημα και άρχισε ο ένοπλος αγώνας. Πήραμε τις ανηφοριές πήραμε τα μονοπάτια, επιστροφή δεν υπήρξε ,όλοι αγωνιστήκαμε ,κυρίως τα μικρά παιδιά, από 14 ετών ορκιζόμασταν και τα πήγαμε καλά. βεβαίως η ελευθερία για μας δεν είναι πλήρης αλλά έχει ο θεός. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε την ελευθερία μα ς πλήρη και να αξιωθούμε τα, το όνειρό μας με την Ελλάδα να γίνει πραγματικότητα»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε « Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον Σύνδεσμο μας, το γεγονός ότι οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση με εκλεκτούς φορείς της πόλης μας. Είναι μια εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα της ΕΟΚΑ, στον αγώνα δηλαδή της ανεξαρτησίας της Κύπρου και για μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που θαπραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση του Συνδέσμου μας με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού . Φιλοξενούμε στην πόλη μας αυτές τις μέρες οκτώ μέλη του συμβουλίου του Συνδέσμου αυτού και τα αδελφικά αισθήματα που τρέφουμε ο ένα ς για τον άλλον είναι προφανή. Είμαστε αδέλφια ούτως ή άλλως και η η λέξη αδελφοποίηση είναι καταχρηστική. Αφορμή για την αδελφοποίηση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο ήρωας της ΕΟΚΑ, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ,Γρηγόρης Αυξεντίου υπηρέτησες ως Έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στην Ροδόπολη Σερρών. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή να μας φέρει πιο κοντά και να ενώσουμε τους δρόμους μας, οι έφεδροι των Σερρών με τους εφέδρους της Λεμεσού Κύπρου».

Ο κ. Τσίγκης αναφορικά με την αδελφοποίηση των δύο Συνδέσμων ,δήλωσε « Για μας είναι πολύτιμη η αδελφοποίηση. Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε την αδελφοποίηση με τον Σύνδεσμο των Σερρών ,είναι η πέμπτη αδελφοποίηση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα κυρίως με Μακεδονικούς Συνδέσμους και με έκπληξη μας είπαν ότι θα γίνει με τον εορτασμό της 1ης Απριλίου και το γεγονός αυτό μας έχει συγκινήσει πάρα πολύ . και μιλάω με άλλη ιδιότητα ,ήμουν αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ΤΟ 1955-1959 ,αργότερα ΤΟ 1963 και σε όλους τους αγώνες τους, Δεκατεσσάρων χρονών ορκίστηκα στην οργάνωση. Εμείς οι Έλληνες της Κύπρου νοιώθουμε πολύ –πολύ αγάπη για την Ελλάδα . Είμαστε κάτω απόπίεση και λόγω αυτής της πίεσης θεωρούμε ότι αγαπούμε ένα σκαλάκι παραπάνω την Ελλάδα. Εύχομαι το έθνος της Ελλάδας να βρει το δρόμο του και η Παναγιά μαζί μας».

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνης Μανδρίτης, αφού χαιρέτησε την εκδήλωση πρόσφερε αναμνηστικά στους διοργανωτές. Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Σερρών « Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης», τίμησε τον Κωνσταντίνο Κούρλιο, ο οποίος έχασε την ζωή το 1974 στην Κύπρο. Στον Χρήστο Κούρλιο, γιο του ήρωα,επιδόθηκε τιμητική πλακέτα και λίγο από το χώμα της Κύπρου όπου βρίσκεται θαμμένος ο πατέρας του. Η Λέσχη επίσης τίμησε τον Μιχάλη Τσαρτσίδη, από το Σιδηρόκαστρο, για την συλλογή πολύτιμου πολεμικού υλικού και όχι μόνο που έχει.
Ακολούθησε ιστορικό της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 και τον Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -1959,μέσα απόκείμενα, ποιήματα ,τραγούδια .Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Σύνολο  «Λόγου & Μουσικής» του Μουσικού Εργαστηριού Σερρών, με το έργο του Λευτέρη Αερόπουλου «Καρτερούμεν».
Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στο τέλος της εκδήλωσης ιδιαίτερα στους Κύπριους προσκεκλημένους, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την πολύ ωραία και προσεγμένη εκδήλωση.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής των μελών του ΔΣ του ΣΕΑ Λεμεσού στις Σέρρες πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες επισκέψεις. Επίσκεψη στον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα στους οποίους ο ΣΕΑ Λεμεσού απένειμε το ειδικό επετειακό μετάλλιο μετά διπλώματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από της ιδρύσεώς του. Επίσκεψη στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, όπου ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος παρέθεσε γεύμα στα μέλη των δύο διοικητικών Συμβουλίων. Μετά δε την εκδήλωση της 1ης Απριλίου 2017 ο ΣΕΑΝ Σερρών παρέθεσε επίσημο δείπνο επ’ ευκαιρία της αδελφοποίησης των δύο Συνδέσμων, κατά την διάρκεια του οποίου αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Ο ΣΕΑΝ Σερρών δώρισε προς τον ΣΕΑ Λεμεσού Αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας της Πονολήτριας που φυλάσσεται στον παλαιό Μητροπολητικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ όπου την ξενάγηση πραγματοποίησε ο ίδιος ο Συνταγματάρχης Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλας προς τον οποίο ο ΣΕΑ Λεμεσού απένειμε επίσης το αναμνηστικό του μετάλλιο.      

Σέρρες 10 Απριλίου 2017
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Ν. Κατιρτζόγλου