Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΗΟ Σύλλογος  Φίλων Ιστορίας και ο Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας  στα πλαίσια της διήμερης εκδρομής σε πόλεις της Αλβανίας  ( 10 και 11 Σεπτεμβρίου ), διοργανώνουν, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, κάποιες εκδηλώσεις μνήμης για να τιμήσουμε τους μαχητές του δυτικοθεσσαλικού 5ου Συντάγματος Πεζικού οι οποίοι από τις 9 Μαρτίου 1941 απέκρουσαν το κύριο μέρος της λεγόμενης Εαρινής Επίθεσης των δυνάμεων του Μουσολίνη.
Οι μάχες αυτές υπήρξαν οι πλέον σκληρές του πολέμου 1940-41 και έκριναν οριστικά την ήττα των δυνάμεων του φασισμού σε εκείνο τον πόλεμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτεία με την έκδοση δύο Π. Δ. καθόρισε την 9η   Μαρτίου κάθε έτος ημέρα τοπικής εορτής για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Οι εκδηλώσεις των συλλόγων μας θα πραγματοποιηθούν στον τόπο όπου διεξήχθηκαν οι μάχες και κυρίως στο ύψωμα 731, όπου υπάρχει και ένα μικρό μνημείο και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πάνω από την Αλβανική πόλη Κλεισούρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Σάββατο  10 Σεπτεμβρίου, μετά από μία σύντομη στάση στο Μουσείο του πολέμου 1940- 41 στο ΚΑΛΠΑΚΙ, μπαίνουμε στην Αλβανία από την Κακαβιά και κατόπιν ακολουθούμε τη διαδρομή προς το Αργυρόκαστρο,
Στη συνέχεια, μετά από μία σύντομη επίσκεψη στο κοιμητήριο  και το μνημείο για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες στο χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ( όπου κάθε χρόνο την 28η  Οκτωβρίου πραγματοποιούνται οι επίσης εκδηλώσεις) μέσα από την πανέμορφη κοιλάδα  του ΑΩΟΥ θα φτάσουμε στην πόλη της ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ και θα κατευθυνθούμε στο  ΧΑΝΙ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝ όπου το 1941 ήταν το πρόχειρο νοσοκομείο του Ελληνικού στρατού.
 Από εκεί  θα ανέβουμε  στο ύψωμα 731 όπου και θα υπάρξει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και λητή εκδηλώση στο υπάρχον μικρό μνημείο, στην κορυφή του λόφου. Στη συνέχεια, στην επιστροφή, στην πόλη της Κλεισούρας μετά την  επίσκεψη στο δήμαρχο της πόλης ακολουθεί εκδήλωση στον ορθόδοξο ναό στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στην σύζυγο του Αλβανού ιερέα για την επιμέλεια και τη φροντίδα … στην τοποθέτηση των οστών των πεσόντων στρατιωτών, τα οποία φυλάσσονται, προς το παρόν,  στο συγκεκριμένο ναό.
Κατόπιν  αφού κάνουμε μία στάση στο πανέμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα στενά της Κλεισούρας, σε μία απίστευτου κάλους περιοχή όπου τον χειμώνα του 40-41 έγιναν εκεί από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου και υπάρχει κενοτάφειο περίπου 600 πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών θα φτάσουμε στο γραφικό ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Το Αργυρόκαστρο, με το περίφημο κάστρο του, στο οποίο θα ξεναγηθούμε, έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
 Το βράδυ επίσκεψη στο γειτονικό κεφαλοχώρι του ελληνισμού τη ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ, όπου, μετά το γεύμα  θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- Δ. Βερίλλης  6974660748
                             - Ι. Ντενησιώτης 6972390904