Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αντίθετος ο Δήμος Φαρσάλων στην μεταφορά της 61 Μ.Ε. στην 1η Στρατιά

 

ΕΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΜΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ 61 Μ.Ε. ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Οδοφράγματα στήνει ο δήμος Φαρσάλων

* Την ερχόμενη εβδομάδα κατεβαίνει στην Αθήνα ο δήμαρχος για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου - Δίωροι αποκλεισμοί δρόμων καθημερινά τον Σεπτέμβρη αν η συνάντηση αποβεί άκαρπη
Του Δημ. Κατσανάκη

Ιδιαίτερα θερμός προμηνύεται για τα Φάρσαλα ο Σεπτέμβριος καθώς η αποφασισθείσα από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας μεταφορά της 61Μ.Ε. στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα εντείνει τις σχέσεις μεταξύ του Δήμου Φαρσάλων και της κυβέρνησης. Με τον δήμο να απειλεί μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ακόμα και με κλείσιμο όλων των οδικών αξόνων, που καταλήγουν στα Φάρσαλα, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποδεχθεί και εγκρίνει την απόφαση των στρατιωτικών. Προοπτική που θα σηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά της μονάδας επιστράτευσης στη Λάρισα.

Η έκβαση της υπόθεσης πάντως θα εξαρτηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα σε συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο στην οποία ο τελευταίος θα επιχειρήσει να πείσει τα κυβερνητικά στελέχη για την αναγκαιότητα παραμονής της ιστορικής μονάδας στα Φάρσαλα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου από τις αρχές του καλοκαιριού έχει υπογραφεί από τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη απόφαση για τη μεταφορά και τη μεταστάθμευση του στρατοπέδου της 61 Μ.Ε. στην 1η Στρατιά για λόγους τόσο οικονομικούς -συνεχής περιστολή δαπανών- όσο και ασφάλειας. Απόφαση, που ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες, που αναπτύχθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες για μεταστεγάσεις των Μονάδων Επιστράτευσης για λόγους οικονομίας, μεταξύ των οποίων και η 61Μ.Ε. στα Φάρσαλα.

Η απομάκρυνση της μονάδας όπως προβλέπει η απόφαση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του έτους 2017. Μια απόφαση που πάντως τελεί υπό την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή της.

Η δυσμενής για την περιοχή εξέλιξη κινητοποίησε αμέσως τη δημοτική αρχή, που συγκάλεσε έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο με τον δήμαρχο κ. Άρη Καραχάλιο να χαρακτηρίζει αναγκαία και επιβεβλημένη την παραμονή του στρατοπέδου στην πόλη, όπου λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια, γιατί "είναι μια σημαντική μονάδα, έχει ταυτιστεί με τη λειτουργία της πόλης, προσδίδει μια αίγλη στον Δήμο, και απασχολεί 35 εθνοφύλακες, οι οποίοι έχουν κάποιο εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα...".

Την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα μεταφέρει ο κ. Καραχάλιος σε συνάντηση με τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας στους οποίους θα εκφραστεί η αντίθεση ολόκληρης της πόλης στη "μεθοδευμένη απομάκρυνση" όπως χαρακτηρίζεται του στρατοπέδου.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει σε ένδειξη έσχατης διαμαρτυρίας και μετά τη συνάντηση σε διακοπή λειτουργίας κυκλοφορίας σύνδεσης με την πόλη επί δύο ώρες καθημερινά των οδικών αρτηριών Λαρίσης, Λαμίας και Βόλου από 1 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2016 αλλά και σε οποιασδήποτε άλλη μορφή διαμαρτυρίας κριθεί απαραίτητη. Εφόσον φυσικά δεν ανατραπεί ή παγώσει η απόφαση των στρατιωτικών για την απομάκρυνση της μονάδας από τα Φάρσαλα.

Για το θέμα αλλά και τη στάση του Δήμου Φαρσάλων έχουν ήδη ενημερωθεί τόσο οι βουλευτές του νομού όσο και οι τοπικές αρχές ενώ στο πλευρό της δημοτικής αρχής βρίσκεται το σώμα των εθνοφυλάκων της μονάδας, οι οποίοι σε δύο διαδοχικές επισκέψεις στο δημαρχείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους θεωρώντας πως μια κατάργηση της 61 Μ.Ε. θα σημάνει την αυτόματη λύση της σύμβασης εργασίας τους.

Οι εθνοφύλακες, άπαντες δημότες και κάτοικοι του Δήμου Φαρσάλων, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους "είναι ιδιαιτέρως θορυβημένοι μπροστά στο διαφαινόμενο ενδεχόμενο της απώλειας της θέσης τους και του μικρού μηνιαίου εισοδήματος, που τους προσφέρει, δεδομένου δε ότι για τους περισσοτέρους είναι το μοναδικό τους έσοδο, ενώ υπάρχουν άτομα που απασχολούνται στη συγκεκριμένη θέση πλέον των δεκαπέντε ετών και έχουν διαμορφώσει τη ζωή τους σε αυτή τη βάση".

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας και έχουν ενταθεί οι επαφές της δημοτικής αρχής με συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και ιδιαίτερα του αναπληρωτή υπουργού Δημ. Βίτσα για την οριστικοποίηση της συνάντησης στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι το κλίμα εμφανίζεται θετικό για τη συνάντηση, ωστόσο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ο χρόνος την ώρα που το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης για έναρξη απομάκρυνσης του στρατοπέδου εντός του Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται πιεστικό τουλάχιστον για την πλευρά των Φαρσάλων.

Μιλώντας στην "Ε" ο κ. Καραχάλιος επανέλαβε τη δέσμευσή του προς του δημότες ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να αποτρέψει την κατάργηση ή την απομάκρυνση της μονάδας όχι μόνο επειδή απασχολούνται οι 35 εθνοφύλακες αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για μια από τις πολλές διαδοχικές αποφάσεις, που συρρικνώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες αποστεώνοντας τις μικρομεσαίες επαρχιακές πόλεις παρά τις διακηρύξεις για περαιτέρω στήριξη της υπαίθρου.

Οι Μονάδες Επιστρατεύσεως

Οι Μονάδες Επιστρατεύσεως (ΜΕ) σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού εκτελούν το κυρίως επιστρατευτικό έργο και βρίσκονται διεσπαρμένες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σε κάθε Μονάδα Επιστρατεύσεως, ανάλογα με τη θέση της, τον πληθυσμό της περιοχής και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της εφεδρείας ενός επιστρατευτικού διαμερίσματος (νομού ή αριθμού νομών) και το έργο της συγκρότησης ενεργοποίησης αριθμού Μονάδων.

Μέχρι το 1978 το σύστημα επιστράτευσης ήταν χειρογραφικό. Το 1980 μετά από δοκιμαστική λειτουργία δυο ετών, τέθηκε σε εφαρμογή σύστημα μηχανογράφησης της επιστράτευσης σε όλη την Ελλάδα. Στη Διεύθυνση Επιστρατεύσεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λειτουργεί το κεντρικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο ανταλλάσσει δεδομένα, μέσω πανελλαδικού δικτύου υπολογιστών, με τις επιστρατεύουσες αρχές και με άλλες υπηρεσίες και υπουργεία.

Ο σκοπός της επιστράτευσης είναι η ανάκληση - κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάπτωση των μονάδων αυτών στην πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση. Ειδικότερα για τη χώρα μας, το νέο περιβάλλον ασφαλείας, σε συνδυασμό με την απειλή από ανατολικά, την πιθανότητα εκδήλωσης ασύμμετρων απειλών ιδιαίτερα μετά την αλληλέγγυα στάση που τηρεί η χώρα μας με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, απαιτεί τη διατήρηση εφεδρείας σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας και συστηματική χρησιμοποίησή της.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως παρακάτω:

• Αξιωματικούς - Μόνιμους Υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεώς τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

• Οπλίτες μέχρι τη συμπλήρωση του 45 έτους ηλικίας τους.

Οι έφεδροι τοποθετούνται στις Μονάδες μηχανογραφικά από τη Διεύθυνση Επιστρατεύσεως του Γενικού Επιτελείου ανάλογα τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και τον βαθμό. Το σύνολο των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών του Στρατού Ξηράς διακρίνεται σε Α' σειρά εφεδρείας (έως 40 ετών) και σε Β΄ σειρά εφεδρείας (από 41 έως 45 ετών), ανάλογα με την ηλικία των εντεταγμένων εφέδρων.