Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο Φραγκούλης Φράγκος είναι απόστρατος Έλληνας αξιωματικός του Πεζικού του Στρατού Ξηράς, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Ο Φραγκούλης Φράγκος (γενν. Κομοτηνή1951) είναι απόστρατος Έλληνας αξιωματικός του Πεζικού του Στρατού Ξηράς, επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας
.
Γεννήθηκε στην Κομοτηνή και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ είναι και διδάκτωρ γεωπολιτικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εισήλθε πρώτος το 1970 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1974 πρώτος πάλι. Είναι επίσης απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου. Υπηρέτησε ως διοικητής μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων, ως στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα (1991 - 1994), ως 
ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα (1998 - 2001) ενώ το 2002 ορίστηκε διοικητής της 32ής ταξιαρχίας
Το 2004 προήχθη σε υποστράτηγο και το 2007 σε αντιστράτηγο αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού. Το 2009 διορίστηκε γενικός επιθεωρητής στρατού και στις 6 Αυγούστου του ίδιου έτος ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2011 οπότε και αποστρατεύθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ την οποία όμως είχε προκαταλάβει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και την ανακοίνωσε στους τρεις αρχηγούς ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο, ΓΕΝ Δημήτρη Ελευσινιώτη και ΓΕΑ Βασίλη Κλόκοζα στο γραφείο του, λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Μιλάει αγγλικάρώσικα και τούρκικα. Ένα από τα παιδιά του Φράγκου είναι η Ευτυχία Φράγκου η οποία είναι δημοσιογράφος.

Θέσεις

Ο Φράγκος τον Δεκέμβριο 2011 κατέθεσε στη Δίκη των 39 ανδρών Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος στο δικαστήριο όπου δικάστηκαν για τα ακραία ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μεταναστών που εκφώνησαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 στην Αθήνα. Αυτή τη στάση στη δίκη κατέκριναν οι Οικολόγοι Πράσινοι μόλις ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Μάιο 2012.
 Στη Δίκη ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος εκλήθη διότι την περίοδο της παρέλαση ήταν Αρχηγός ΓΕΣ και υπεύθυνος για αυτή και δήλωσε στην κατάθεση του ότι δεν είχε δώσει ο ίδιος καμία διαταγή η οδηγία για τέτοιου είδους συνθήματα ενώ δεν αντιλήφθηκε ότι προέρχονταν από τη ΜΥΚ του Λιμενικού αφού όπως όλα έδειχναν τα συνθήματα ακούστηκαν από τους πολίτες που παρακολουθούσαν την παρέλαση.

Αναδιάθρωση Ενόπλων Δυνάμεων

Την περίοδο που ήταν Αρχηγός ΓΕΣ, ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Πάνο Μπεγλίτη. Αιτία ήταν το σχέδιο που υπέβαλε ο υποστράτηγος Νίκος Τόσκας (Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας) το Νοέμβριο του 2009 για την αναδιάρθρωση της Δομής Δυνάμεων (o Τόσκας είχε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο) και μείωση των περιττών μονάδων (καταργούνταν η Στρατιά στη Λάρισα, οι περισσότερες μονάδες στη Μακεδονία και διατηρούνταν σχεδόν όλες οι μονάδες και τα κέντρα εκπαίδευσης σε Νότια Ελλάδα), ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και να αυξηθεί η αμυντική ικανότητα «ανατολικά».
 Ο Φράγκος ήταν εξ αρχής αρνητικός σε αυτό το σχέδιο. Ο Τόσκας κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Φράγκο και το ναύαρχο Ελευσινιώτη, ότι αντιδρούσαν λόγω προσωπικών συμφερόντων σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα (η μείωση μονάδων αφορούσε κυρίως αυτές τις περιοχές και τη Λάρισα). Ο Τόσκας είχε ανοικτή κόντρα με το Φράγκο ήδη από την εποχή που φοιτούσαν στη Σχολή Ευελπίδων.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: 

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1ος το 1970 και απεφοίτησε μετά 4 έτη φοίτησης 1ος το 1974 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Παρακολούθησε το σύνολο των Σχολείων του Στρατού με αρίστη απόδοση και είναι εν ενεργεία Αλεξιπτωτιστής.
Υπηρέτησε ως Διοικητής Υπομονάδας και Μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων.
Διετέλεσε Διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών τα έτη 2002 - 2003.
Διατέλεσε Διοικητής της XVI Μ/Κ ΜΠ τα έτη 2006-2007.
Υπηρέτησε Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα στην Ελληνική Πρεσβεία από 29 Νοε 1991 έως 16 Σεπ 1994.
Υπηρέτησε Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα στην Ελληνική Πρεσβεία από 15 Ιουλ 1998 έως 30 Ιουν 2001.
Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου.
Είναι απόφοιτος του NATO DEFENCE COLLEGE (NADEFCOL).
Έχει υπηρετήσει ως Επιτελής σε Σύνταγμα, Μεραρχία, Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Το έτος 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Πολιτικής Σχεδίων και Εκμετάλλευσης στο ΓΕΕΘΑ.
Το έτος 2004 προήχθη σε Υποστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Δντού Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών.
Το έτος 2006 ανέλαβε τη Διοίκηση της XVI M/Κ ΜΠ.
Το έτος 2007 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και ανέλαβε τη Διοίκηση του Β΄ ΣΣ.
Το έτος 2008 ανέλαβε τη Διοίκηση της 1ης Στρατιάς.
Το έτος 2009 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.
Την 6 Αυγούστου 2009 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Αγγλικά - Τούρκικα - Ρώσικα
ΑΕΙ: Είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών στο Νομικό Τμήμα.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ: Πάντειο Πανεπιστήμιο: Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Ανάπτυξη.
                                Πάντειο Πανεπιστήμιο: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ:    Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διδάκτωρ Γεωπολιτικής.

ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής.
Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής.
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής.
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα.
Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα.
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα.
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξης.
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξης.
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξης.
Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής.
Διαμνημόνευση ηγεσίας Σχηματισμού Α΄ Τάξης.
Διαμνημόνευση ηγεσίας Σχηματισμού Β΄ Τάξης.
Διαμνημόνευση ηγεσίας Σχηματισμού Γ΄ Τάξης.
Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α΄ Τάξης.
Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Β΄ Τάξης.
Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξκού Επιτελούς Α΄ Τάξης.

Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξκού Επιτελούς Β΄ Τάξης.