Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ελληνικό «όχι» στην Τουρκία για την υπόθεση του πιλότου


Ηχηρό «όχι» είπε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας στο αίτημα της Εισαγγελίας της Άγκυρας που ζητεί τη δικαστική συνδρομή της χώρας μας για να κινηθεί δικαστικά η διαδικασία αποζημίωσης σε βάρος Έλληνα πιλότου τον οποίο οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν για την κατάρριψη αεροσκάφους στις 8 Οκτωβρίου του 1996.

Από την πτώση του τουρκικού αεροσκάφους είχε σκοτωθεί ο κυβερνήτης Ναΐλ Ερντογάν και είχε τραυματισθεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.


Το αίτημα του εισαγγελέα της Άγκυρας είχε υποβληθεί πριν από δύο μήνες και αμέσως κινήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας μας. Το αίτημα των δικαστικών αρχών της Τουρκίας διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, επικεφαλής του οποίου είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.
Ακολούθησε έγγραφο που απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει απάντηση που σχετίζεται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας και με το ερώτημα αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος ασκεί επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες.
Μετά την απάντηση του Υπ. Εξωτερικών, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και με απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής, κλείνοντας έτσι τη δικαστική διαδικασία και τον φάκελο του εν λόγω αιτήματος.
Το θέμα είχε κινήσει η οικογένεια του νεκρού Τούρκου πιλότου, καταθέτοντας αγωγή αποζημίωσης και υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο που πυροδοτήθηκε από τον Έλληνα κυβερνήτη εναντίον του οποίου στρέφεται η αγωγή. Μάλιστα, το αίτημα είχε υποστηριχθεί και από τον συγκυβερνήτη που επέζησε.
Με βάση το τουρκικό κατηγορητήριο, ο Έλληνας κυβερνήτης της Πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται ότι, αναχαιτίζοντας το τουρκικό αεροσκάφος με το αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000, το κατέρριψε μέσα στα διεθνή χωρικά ύδατα και μάλιστα κάνοντας χρήση πυραύλου. Ο Έλληνας αξιωματικός κατηγορείται επίσης για παράβαση νόμων του τουρκικού κράτους, όπως αυτοί της προστασίας της ανεξαρτησίας, της ενότητας, της ακεραιότητας