Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Νέες πρωτοβουλίες από Καρδιτσιώτες για την κατασκευή του μνημείου του 731


Την πρόταση για τη χωροθέτηση και όλα τα αναλυτικά στοιχεία για κατασκευή του μνημείου για το 731 στο κέντρο της πόλης, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες ούτε με ένα Ευρώ, κατέθεσαν οι φορείς της Καρδίτσας στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκο και τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο.
Οι σύλλογοι που προωθούν τη διαδικασία της κατασκευής, κατέθεσαν όλα τα αναλυτικά στοιχεία για τους λόγους που πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες καθώς και τις προτάσεις για τη θέση, το μέγεθος και τη χρηματοδότηση του έργου.
Από τον κ. Τσιάκο δόθηκε η διαβεβαίωση ότι εφόσον ο δήμος Καρδίτσας χωροθετήσει οριστικά το χώρο κατασκευής θα προχωρήσουν εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Από τον κ. Αλεξάκο υπήρξε η δέσμευση ότι θα θέσει το ζήτημα της χωροθέτησης, με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν, θα έλθει για τη λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι πρωταγωνιστής, στο 731, υπήρξε το 5ο Σύνταγμα Πεζικού, που αποτελείτο αποκλειστικά από στρατιώτες της Καρδίτσας και των Τρικάλων.
Και ενώ οι διαδικασίες για την αναγνώριση των γεγονότων ξεκίνησαν από την Καρδίτσα το 2000, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε μόνο το μνημείο στα Τρίκαλα με το ποσό των 600000 Ευρώ έναντι μηδεν Ευρώ στην Καρδίτσα.
Αυτός είναι ο λόγος που ο δήμαρχος Καρδίτσας και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν:
1 Οι Φίλοι Ιστορίας νομού Καρδίτσας.

2. Η Ένωση Επιστημόνων νομού Καρδίτσας.

3. Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Καρδίτσας.

4. Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας.

5. Ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αθήνας.

6. Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

7. Η Ένωση Τέκνων και Φίλων Ελλήνων Άταφων Νεκρών ηρώων πεσόντων στο έπος 1940- 1941.

8. Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας και

9. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος « ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» Μαυρομματίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ 731
Οι μάχες στο ύψωμα 731, από τις 9 Μαρτίου του 1941 αποτελούν ιστορικό γεγονός όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Εκεί, κυρίως, κρίθηκε η έκβαση της “Εαρινής Επίθεσης” του Μουσολίνι. και με τον τρόπο αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη ήττα των δυνάμεων του Άξονα στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Oι μάχες εκείνες όχι μόνον απετέλεσαν την πρώτη ήττα των δυνάμεων του λεγόμενου άξονα ( Γερμανίας, Ιταλίας και όλων των συμμάχων τους) κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά κατά την άποψη αρκετών ιστορικών έκριναν και την τύχη αυτού του πολέμου. Έκριναν την τύχη ολόκληρης της Ευρώπης.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι στο Πολεμικό Μουσείο της Ελλάδας, που είναι η βιτρίνα των αγώνων του ελληνικού έθνους για την Ελευθερία, υπάρχει ξεχωριστή πτέρυγα αφιερωμένη στα γεγονότα του 731.
Επίσης και στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, στο κεντρικότερο και ιστορικότερο σημείο της Αθήνας αναγράφεται το 731 δίπλα στις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα.
Όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο, γνωρίζουν τη σημασία της έκβασης αυτών των μαχών
Για εμάς, τα γεγονότα εκείνα, αποτελούν ιδιαίτερη τιμή γιατί πρωταγωνιστής, στο 731, υπήρξε το 5ο Σύνταγμα Πεζικού.
Μάλιστα στη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2007- 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα εκδηλώσεις μνήμης και η αδελφοποίηση γυμνασίου της Καρδίτσας με του γυμνασίου της Δερβιτσάνης της Βορείου Ηπείρου. Ενώ από το σύλλογό μας «Φίλοι Ιστορίας Νομού Καρδίτσας» τοποθετήσαμε μαρμάρινη στήλη στην κορυφή του υψώματος 731.
Και το 2009 εκδόθηκαν δύο, ισότιμα, Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία η πολιτεία τιμούσε την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα για τους αγώνες των δυτικοθεσσαλών στρατιωτών στα υψώματα του 731 κατά τη λεγόμενη «Εαρινή Επίθεση» του Μουσολίνι και καθιέρωσε την 9η Μαρτίου ημέρα εθνικής , τοπικής, γιορτής στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΒΕΡΙΛΛΗΣ