Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΣΕΑΝ Ιωαννίνων : Εκδηλώσεις μνήμης για το Επος 1940 - 41 στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες στην Αλβανική Επικράτεια


Στα πλαίσια του Εορτασμού του Έπους 1940-41, διοργανώθηκε απο την Ελληνική Πρεσβεία στη Αλβανία,Επίσημη Τελετή μνήμης,στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια τηςΚλεισούρας και των Βουλιαρατών.  Εκεί που έχουν τοποθετηθεί τα ιερά λείψανα 673  Ελλήνων Στρατιωτικών,απο τους 7967 πεσόντες,στα στενά της Κλεισούρας και σε άλλα σημεία της Αλβανικής επικράτειας.

 Ανάμεσα στους ήρωες μαχητές, που έπεσαν '' υπέρ βωμών και εστιών'',στον Ελληνο- Ιταλικό πόλεμο,7526 ήταν στρατιώτες και υπαξιωματικοί,118 μόνιμοι αξιωματικοί,και 323 έφεδροι αξιωματικοί. Με καθυστέρηση 77 χρόνων, η γειτονική Αλβανία, επέτρεψε, σε εφαρμογή της Διακρατικής Συμφωνίας, την έναρξη εργασιών,αναζήτησης,εκταφής,προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού,των Ελλήνων Στρατιωτικών,στο Αλβανικό εδαφος,εκεί που διεξήχθησαν οι επιχειρήσεις το 1940-41.
 Σε κλίμα έντονης συγκίνησης,οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Αρχών,οι συγγενείς των πεσόντων και το πλήθος των  πολιτών, απο την Ελλάδα και την ομογένεια,τέλεσαν θρησκευτικά μνημόσυνα και κατέθεσαν στεφάνια δάφνης ,στα Κοιμητήρια που αναπαύονται, οι ελαχιστοι αναγνωρισθέντες και η πλειονότητα των ''Αγνώστων Στοιχείων'' προγόνων μας.

Την ΑΠΟΕΑ  εκπροσώπησε το μέλος του ΚΔΣ και πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ιωαννίνων Οδυσσέας Δημ. Κιτσάκης,συνοδευόμενος απο τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Κρανά και απο μέλη, του ΣΕΑΝ Ιωαννίνων, ο οποίος κατέθεσε στεφάνια δάφνης,στα Μνημεία των πεσόντων.

Οι Έφεδροι Αξιωματικοί, θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες της Διακρατικής Επιτροπής,αλλά και το επίπονο έργο των συνεργείων,στον ''μακρύ δρόμο'' της αποστολής τους,μέχρι να βρεθεί και να τιμηθεί και ο τελευταίος ήρωας απο τους 7967 πεσόντες προγόνους μας, ως ελάχιστη ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.