Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Εφ. Ανθυπολοχαγός Μιχάλης Φωκάς: ''Εκπαίδευση εφέδρων όχι μόνο στον Έβρο και τα Νησιά''


Γράφει για το kranosgr o Μιχάλης Φωκάς
Έφεδρος Ανθυπολοχαγός ΦΠΖ,
Μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΝ Λάρισας
Με αφορμή την ημερίδα Εθνοφυλακής – Εφεδρείας  που διοργανώνει η 1η Στρατιά στις 18 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα,  και την θεματολογία της  που αφορά την αναβάθμιση της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις που εκπορεύονται από αγάπη για το Στρατό, την Εφεδρεία και την Πατρίδα.
Το ΓΕΣ ειδικά φέτος που είναι το «ΕΤΟΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ» δείχνει ότι ρίχνει το βάρος της εκπαίδευσης  στα νησιά και τη Βόρειο Ελλάδα. Τι γίνεται όμως με την Κεντρική Ελλάδα όπου είναι συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος του πληθυσμού; Πως θα τον εκπαιδεύσουμε; Πως θα διαχειριστούμε την ανεξέλεγκτη δημιουργία Λεσχών και παραμάγαζων που υπόσχονται «εκπαίδευση»; Πως θα οργανώσουμε τους Έφεδρους Υπαξιωματικούς και Οπλίτες; 
Προτείνω τα ακόλουθα:
Δημιουργία ταγμάτων εθνοφυλακής στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα  ώστε αυτό το τεράστιο δυναμικό  Έφεδρων να έχει τη  δυνατότητα συχνής  πρακτικής εκπαίδευσης  κοντά στον τόπο διαμονής.
Δημιουργία ειδικού γραφείου ανά Περιφέρεια στελεχομένου από Έφεδρους  και Μόνιμους  που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος με το στρατό και θα διαχειρίζεται αποκλειστικά θέματα εκπαίδευσης της  Εφεδρείας και Εθνοφυλακής.
Δημιουργία Μητρώου Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων αναγνωρισμένων από το ΓΕΣ . Το ΓΕΣ θα καθορίσει το κανονιστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο αυτές θα λειτουργούν.


Δημιουργία μόνιμης επιτροπής στο ΓΕΣ αποτελούμενης από στρατιωτικούς και αιρετούς εκπροσώπους των  αναγνωρισμένων εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων με συγκεκριμένη ατζέντα και συνεδριάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Δημιουργία Συνδέσμων Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών ανά Νομό  ή αλλαγή του Νόμου που διέπει τη λειτουργία των  ΣΕΑΝ ώστε να μπορούν να εγγραφτούν όλοι οι Έφεδροι ως μέλη ανεξαρτήτως βαθμού.
Δημιουργία από το ΓΕΣ πλατφόρμας εκπαίδευσης e-learning σε θέματα Διοίκησης, ψυχολογίας, ξένης γλώσσας.
Θέσπιση από το ΓΕΣ  Πανελλήνιου Αθλητικού Τρόπαιου με διαγωνιστικές ασκήσεις για τους  Έφεδρους.
Παροχή στους Συνδέσμους υλικοτεχνικής υποδομής και εγκαταστάσεων για διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.


Συμμετοχή των ΣΕΑΝ στις Στρατιωτικές παρελάσεις ως Στρατιωτικών και όχι ως πολιτικών τμημάτων.

Πολύς λόγος γίνεται για τις παροχές της Πατρίδας προς τους Έφεδρους :
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ΛΑΦ;
Μπορούμε να επισκεφτούμε τα ΚΑΑΥ;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στρατιωτικά πρατήρια;
Σας ρωτώ συνάδελφοι, για όλα τα παραπάνω γίναμε Έφεδροι Αξιωματικοί και Εθνοφύλακες ή για την αγάπη προς την Πατρίδα και την αίσθηση του Καθήκοντος που εκπορεύεται μέσα από την ψυχή μας;



Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου , συνάδελφοι από όλους τους ΣΕΑΝ της Θεσσαλίας  αφήσαμε τις οικογένειές μας και πήγαμε να εκπαιδευτούμε στο Γάβρο της Καλαμπάκας , όπως  κάνουν χιλιάδες άλλοι στα νησιά μας και στη Βόρεια Ελλάδα.  Και βγήκε το χωριό και μας αγκάλιασε.. Και βγήκαν οι γυναίκες και τα πιτσιρίκια από τα σπίτια τους γεμάτοι χαρά και περηφάνια ζητώντας να βγουν φωτογραφίες μαζί μας.. Αυτό που κάνουμε κύριοι, το κάνουμε για την Πατρίδα και τη Σημαία, για τα Ιερά και τα Όσια της φυλής, για τα παιδιά μας, για τους φίλους μας, για τη γειτονιά μας, για το χωριό μας. Δεν το κάνουμε για βραβεία, δεν είμαστε επαίτες διακρίσεων και ειδικής μεταχείρισης . Αν η Πατρίδα θέλει να μας αναγνωρίσει προνόμια, καλώς να το κάνει. Αν πάλι δεν έχει τη δυνατότητα ή την διάθεση, δεν πειράζει.  Είναι ντροπή ο Έφεδρος να ζητάει ή να απαιτεί οτιδήποτε άλλο πέρα από εκπαίδευση. Πρέπει εάν και εφόσων χρειαστεί να είμαστε εκεί, έτοιμοι, εκπαιδευμένοι, με υψηλό ηθικό, να συνδράμουμε τον Στρατό μας να υπερασπίσει την Πατρίδα. Υπάρχει ανώτερη αρετή;



Συνάδελφοι, η ισχύς του Στρατού μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό του και η προστιθέμενη αξία του είμαστε όλοι εμείς, η εφεδρεία του.

Καλή αντάμωση λοιπόν στην επόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα!!