Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ιωάννης Καφαντάρης



                                                             

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΜΟΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

           - Γεννήθηκε στον Αμάραντο (πρώην Μαστρογιάννη) Καρδίτσας το έτος 1915. Ήταν παιδί φτωχής πολύτεκνης αγροτικής  οικογένειας  .Τέλειωσε το Δημοτικό και κατόπιν το Γυμνάσιο Καρδίτσας .Πέρασε στο διδασκαλείο Λαμίας ...και συνέχισε αυτές μετά δυο χρόνια στο Διδασκαλείο Μυτιλήνης με την οικονομική συνδρομή του τ.Μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ, του στρατηγού Ιωάννη Καραγιώργου και του ιατρού Χρυσόστομου Κρικέλη.
Αποφοιτώντας από το Διδασκαλείο διορίζετε δάσκαλος   το 1938 στο Γαρδίκι Τρικάλων.
           - Τον Απρίλιο του 1938 καλείται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου.Αποφοίτησε αυτης 9ος στη σειρά  και διορίζετε στο 5ο Σύνταγμα Τρικάλων  .

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΕΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Ο Πόλεμος του 1940 τον βρίσκει στην πρώτη γραμμή με το βαθμό του εφ.Ανθυπασπιστού...Η αυταπάρνηση εκτέλεσης του καθήκοντος του του έδωσε κύρος και σεβασμο στα μάτια  των συναδέλφων του.Η αυταπάρνηση του υψώματος ΚΙΑΦΑ στα 2390 μέτρα υψόμετρο η άξια ηγεσία και η αποτελεσματική αυταπάρνηση  της  αμυνόμενης ζώνης μετά από τρία μερόνυχτα μάχης τον δικαίωσαν .Ο Δκτης Συνταγματάρχης Δαβ΄'ακης εαν και τραυματισμένος αναγνώρισε σε κάθε  μαχητή , την πολεμικη του ανδρεία  με την απο 4-10-1940 Ημερήσια Διαταγή του περί ηθικών αμοιβών.
έγραφε:  Αξιωματικοί και οπλίτες της 613 Μονάδος ,Ο Δκτης σας Δαβάκης Κωνσταντίνος ,τραυματίας ,αναγκάζεται ν αποχωρισθεί προσωρινώς υμών .Σας απήθυνε τα συγχαρητήρια του και σας ευχαριστεί ,διότι επί τρία συνεχή ημερονύκτια  την 28ην ,29ην, και 30ην Οκτωβρίου 1940 ,υπό συνθήκες κλιματολογικός δυσμενέστατες αμυνθείκατε του Πάτριου εδάφους... συνεχίζει η διαταγή ..

κινήθειτε προς τα εμπρός και ενεργήσατε επι τριήμερον 1η ,2ας,και 3ης Νοεμβρίου αντεπίθεσιν ορμητικήν και θαρραλέαν μέχρι των εχθρικών θέσεων .Καταλάβατε κατοπιν αγώνος εκ του σύνεγγυς ........προξενήσατε εις αυτόν  απώλειας.σαλλαβόντες  αιχαμαλώτους 7 Αξιωματικούς ,5 υπαξιωματικούς και 300 οπλίτας,τρία πυροβόλα ,δύο όλμους ,τρεις σημαίες του 8ου Συντάγματος Αλπινιστών και πλείστα αυτόματα οπλά ,τυφέκια ,και άφθονα πυρομαχικά ,ως και 400 ημιονούς.
Με την στάση σας εσώστε την ΕΛΛΑΔΑ."  Συνεχίζει η Διαταγή και μνημονεύει τους προτείνοντάς για Πολεμικό Σταυρό  και ηθικές αμοιβές.Τον Καφαντάρη τον προτείνει για μονιμότητα.


Ο Ιωάννης Καφαντάρης το 1946-49 έλαβε μέρος στους αγώνες της Πατρίδας με τον Βαθμό του εφέδρου Υπολοχαγού. Προήχθη έως τον Βαθμό του εφέδρου Αντισυνταγματάρχου και

έλαβε τα εξής μετάλλια:
Αργυρό αριστείο Ανδρείας
Αργυρός Σταυρός του Γεωργίου Α
Πολεμικό Στυαρό Γ τάξεως
Χρυσό Σταυρό του Ταγματος του Φοίνικα (μετά Ξιφών)
Χρυσο Σταυρό του Ταγματος του Φοίνικα (άνευ ξιφών)



Δια μνημόνευση
του Σταυρού της Α.Π.Ο.Ε.Α (μετά θάνατον)
απεβίωσε 9-1-2006 σε ηλικία 91 ετών και έχαιρε της φιλίας πολλών συμπολιτών και συμπολεμιστών.

 Εμμανουηλ Γ.Παυλής
εφεδρος Τρχης (ΠΖ)
πρόεδρος ΣΕΑΝ Μαγνησίας 2012-2015
Παραγωγός της εκπομπής "Εθελοντής εν Δράσει"