Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Τιμήθηκε στη Ματαράγκα η τελευταία μάχη της Θεσσαλικής επανάστασης Ματαράγκας – Πετρομαγούλας – Πύργου Κιερίου.

 

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε  η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878  για την απελευθέρωση από τους Τούρκους.


 

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριφερσάλων κ.κ. Τιμοθέου. 

Ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της κεντρικής πλατείας της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων/νο Τέλιο, τον Υποδιοικητή της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας  Αστυνομικό Δ/ντη Απ. Περιστέρη,το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημ. Κατσή , τον Αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Π. Μουταρέλο ,  τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ματαράγκας κ. Κων/νο- Κυριάκο  Κυρίτση έφεδρο αξιωματικό, τον εκπρόσωπο του Στρατιωτικού Διοικητή, Ταγματάρχη Μήτσιου, τον Διοικητή της Π.Υ. Σοφάδων Αντιπύραρχο  Ευαγ. Ζαβλάγκα , τον  Αλεξόπουλο Βασίλειο έφεδρο αξιωματικό  του   Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του Ν. Καρδίτσας και  Αντιδήμαρχο Διοικητικού του Δ. Σοφάδων  .




Η τελετή ολοκληρώθηκε κρατώντας ενός λεπτού σιγή , την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απόδοση τιμών από άγημα της Στρατονομίας.


 

Στις 21η Μαρτίου 1878, έγινε η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας – Πύργου Κιερίου, που έμελλε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του τόπου μας. Λιγότεροι από 200  Έλληνες επαναστάτες, οπλισμένοι με τον ατομικό τους οπλισμό μόνο, συνέτριψαν σε ολοήμερη μάχη τακτικό Τουρκικό στρατό 4500 ανδρών, με 600 ιππείς και 4 κανόνια.

Η σημαντική νίκη των ελάχιστων Ελλήνων μαζί με τις υπόλοιπες νίκες της επαναστάσεως του 1878, ήταν η απαρχή των εξελίξεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.

Η νικηφόρα μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο.
Με το Π.Δ. 329/2003 (ΦΕΚ 276 Α’/5-12-2003) καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου, επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τη Θεσσαλία.

                                                      Φωτογραφικό υλικό  από :