Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Στον Παγασητικό η διακλαδική άσκηση «Αργώ 2022»

 








Σήμερα Σάββατο κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου το Γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο αναμένεται να συνοδεύουν 3-4 Ελληνικά σκάφη αρματαγωγά & φρεγάτα, που λαμβάνουν μέρος στη διμερή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας «Αργώ 2002», που ξεκίνησε χθες, θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και θα εξελιχτεί στην περιοχή της Μαγνησίας, το κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

 

Ο μίνι στόλος των σκαφών των δύο χωρών αναμένεται να μετατρέψει το λιμάνι του Βόλου σε στρατιωτικό, για το διάστημα που θα παραμείνουν στην περιοχή, όπου προβλέπεται να γίνει ενημέρωση για την άσκηση και στη συνέχεια οι δυνάμεις θα μεταφερθούν για νησιά του Αιγαίου όπου θα επιχειρήσουν σε συνεργασία με πεζοναύτες, ειδικές δυνάμεις, Αεροπορία Στρατού και Πολεμική Αεροπορία.

 

 

Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» είναι φορτωμένο με άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα, πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για πλοίο με κωδικό όνομα «Thunder» μήκους 200 μέτρων το οποίο επιχειρεί για το Marine Nationale από το 2006. «Δίδυμο» με το FS «Dixmude» το οποίο το 2020 συμμετείχε στην εντυπωσιακή άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην άσκηση «ΑΡΓΩ 2022» με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού, δύο αρματαγωγά πλοία και ένα υποβρύχιο τύπου 214.

Επιπλέον, στην άσκηση θα συμμετάσχει και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με επικεφαλής την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στον Βόλο.

 

Στην άσκηση από αέρος υποστήριξη θα προσφέρουν επιθετικά ελικόπτερα Apache και μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας της Ελληνικής Χερσαίας Δύναμης στο Στεφανοβίκειο, καθώς και μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας F- 16, Mirage 2000, F-4 Phantom και Rafale.

 

 

Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας με την επωνυμία «ARGO – 22», η οποία θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου καθώς και στον Άγιο Ευστράτιο και στην Σκύρο με Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί στη Σκύρο.

 

 

 

 Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με : Μονάδες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ

 

Μονάδες του ΠΝ

 

Αεροπορικά μέσα του ΣΞ

 

Μαχητικά Αεροσκάφη της ΠΑ

Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το Πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LHD) FS TONNERRE και τις υπαγόμενες σε αυτό μονάδες και μέσα.

 

Η Άσκηση «ARGO – 22» είναι τύπου LIVEX (Live Exercise) και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών, καθώς και στην διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε αντικείμενα αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων.

 

Για το σκοπό αυτό οι Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Κοζάνης πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο ελικοπτεροφόρο "TONNERRE", έπειτα από σχετική άδεια επισκέψεως από την γαλλική πρεσβεία, όπου μας περίμεναν δύο αξιωματικοί οι οποίοι μας συνόδευσαν και μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους του πλοίου, καταστρώματα, χώροι ασκήσεων, χειρουργεία, χώροι περίθαλψης, γέφυρα πλοήγησης, χώροι φύλαξης ελικοπτέρων, κλπ.

 

Στην συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα αξιωματικών όπου και μας καλωσόρισε ο Κυβερνήτης & ο Ύπαρχος του πλοίου και ανταλλάξαμε αναμνηστικά

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ Λάρισας επέδωσε αναμνηστική πλακέτα και τοπικά προϊόντα της Θεσσαλίας στον Κυβερνήτη και ο Κυβερνήτης απένειμε σε κάθε έφεδρο αξιωματικό το θυρεό του πλοίου και στους Προέδρους των ΣΕΑΝ Μαγνησίας κ. Κων/νο Καραδήμα και ΣΕΑΝ Καρδίτσας κ. Ι. Ντενησιώτη αναμνηστικό μετάλλιο με το θυρεό του πλοίου.