Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας. Εκπροσώπηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο, τον Γ.Γ. και το μέλος του Δ.Σ. Λ.Ρίζο



Στις 3 Ιουλίου 2016 γιορτάστηκαν στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παπάγου, τα 135 χρόνια από την «Απελευθέρωση της Θεσσαλίας» που έγινε στις 2 Ιουλίου 1881. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής γι’ αυτούς που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωσή της και που όπως είναι γνωστό την ημέρα αυτή απελευθερώθηκε ολόκληρη η Θεσσαλία και ο Νομός Άρτας εκτός από την Επαρχία Ελασσόνας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Αποστολόπουλος Ηλίας, εκπροσωπούμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μουντάκη Μαρία, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ρουφογάλη Μιμή, οι νυν και πρώην Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι κ. Μακρίδης Παναγιώτης και κ. Ευαγγελοπούλου Ελένη, Στρατηγοί, Ναύαρχοι και Πτέραρχοι, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ανατολικής Αττικής κ. Μπριάνης Θεόδωρος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Μιχαήλ Γιώργος και και το μέλος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ρίζος Λουκάς, ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του ΔΣ των «Εν Αθήναις Διαβιούντων Καρδιτσιωτών» κ. Κουσαής Κων/νος και κ. Τσίπρα Θωμαΐς.
Επίσης παρέστησαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εστίας κ. Οικονόμου Μαίρη, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Τσίντζα-Κοσμά Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Στρατηγός κ. Κρανιώτης Βάιος, ο Πρόεδρος των Ρουμελιωτών κ. Καζάκος Νίκος, η Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Παπάγου κ. Ζήκα-Κατσιέρη Ειρήνη, ο Πρόεδρος των Κρητών Χολαργού-Παπάγου κ. Καπετανάκης Κώστας και πλέον των εκατό εκλεκτών μελών και φίλων του Συλλόγου μας .
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Παπάγου, Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:


“Αισθανόμαστε την ανάγκη για ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας, προς όλους τους παρευρεθέντες στην εκδήλωσή μας αυτή. Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους εκτός Δήμου μας φορείς που βρήκαν το χρόνο και ήταν κοντά μας, το «Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ανατολικής Αττικής» και τους «Εν Αθήναις Διαβιούντες Καρδιτσιώτες».Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες μας, ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με την δική τους ουσιαστική στήριξη και συνδρομή, γιατί είναι απόλυτα βέβαιο ότι θέλουμε να κάνουμε πολλά και έχουμε την ανάγκη ΟΛΩΝ. Για να φθάσουμε όμως στις 2 Ιουλίου 1881 χρειάσθηκαν πολεμικοί και πνευματικοί αγώνες απειράριθμων Θεσσαλών, για να μείνει η ψυχή του λαού Ορθόδοξη και Ελληνική.
Αυτούς τιμήσαμε τους κλέφτες και τους αρματολούς του ΟΛΥΜΠΟΥ, του ΚΙΣΣΑΒΟΥ, των ΧΑΣΙΩΝ, των ΑΓΡΑΦΩΝ και του ΠΗΛΙΟΥ, τους μοναχούς των ΜΕΤΕΩΡΩΝ που μετέτρεψαν τα Μοναστήρια σε σταθμούς Πνευματικού και Πολεμικού ανεφοδιασμού. Νοιώσαμε συγκίνηση φέρνοντας στο νου μας το Ρήγα τον Βελεστινλή, το Γιωργάκη Ολύμπιο, τον Άνθιμο Γαζή και τους αγώνες τους αλλά και τόσους και τόσους άλλους ήρωες. Δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι η αγαπημένη μας Θεσσαλία απελευθερώθηκε χάρις στους αγώνες των Καραγκούνηδων, των Βλάχων και των Πηλιωριτών, Ελλήνων που ήταν άνθρωποι ΕΥΦΥΕΙΣ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ και πάνω απ΄ όλα ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Αυτούς θυμόμαστε και αυτούς τιμήσαμε.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά την διακεκριμένη ομιλήτρια Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου, για τη σύντομη, απλή αλλά τόσο μεστή περιεχομένου παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας μας. Επίσης θα θέλαμε δημόσια να τη συγχαρούμε για τη δίκαιη και επάξια εκλογή της στη βαθμίδα της Καθηγήτριας.”