ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ενάντια στην παραπληροφόρηση
Ν. Λυγερός




Επειδή πολλοί δεν ξέρουν ότι το Hyperion κάνει σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, έχουμε δημοσιογράφους και στην Ελλάδα και στην Κύπρο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Τουρκία μας πιέζει στις διαπραγματεύσεις βγάζοντας μια νέα Navtex. 
Το θέμα είναι ότι η τελευταία δηλώθηκε στην περιοχή του θαλάσσιου οικοπέδου 6 πράγμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το άλλο σκάφος.
 Επίσης πολλοί ξεχνούν ότι η έννοια της ΑΟΖ λειτουργεί στα διεθνή χωρικά ύδατα όπου επιτρέπονται οι ασκήσεις οι στρατιωτικές επειδή δεν σχετίζονται με οικονομικά δεδομένα. 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από δημοσιογράφους όχι μόνο δεν είναι έγκυρες και αποτελούν παραπληροφόρηση αλλά ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες διότι επιχειρούν να μας πουν ότι δεχόμαστε πιέσεις
. Θέλουν να ξεχάσουμε το περίφημο απόφθεγμα που λέει ότι για να σε γονατίσουν πρέπει να γονατίσεις.
 Η Κύπρος συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της ΑΟΖ και πρέπει όχι μόνο να το παρακολουθούμε αλλά και να το ακολουθήσουμε διότι πρόκειται για κυρίαρχη στρατηγική.
 Έτσι ας αφήσουμε την προπαγάνδα κι ας κάνουμε το πρέπον.






Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου


Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνει ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο περιθώριο της 2ης Διάσκεψης για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Τονίζει ότι "είναι σημαντικό για όλους μας να διευρύνουμε τα πεδία συνεργασίας. Και η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασιών", ενώ σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών δηλώνει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία.

"Είναι σημαντικό", προσθέτει, "να χτίσουμε τη σχέση μας, να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή που θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερη εκμετάλλευση των κοινών πόρων μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η κάθε μία χώρα από μόνη της. Φυσικά, όλα αυτά θα δημιουργήσουν καλύτερες ευκαιρίες για απασχόληση, οικονομική πρόοδο και για έσοδα στους προϋπολογισμούς μας και στην οικονομία μας, που θα ευεργετηθούν και θα προχωρήσουν μπροστά".

Ο κ. Σούκρι χαρακτηρίζει χρήσιμη τη Διάσκεψη της Ρόδου διότι όπως εξηγεί υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι "αντιμετωπίζουμε τις ίδιες ή παρόμοιες προκλήσεις είτε μιλάμε για την πολιτική είτε για την οικονομία και αν δουλέψουμε από κοινού θα έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες μας, αλλά και για να προστατευθούμε από απειλές κατά της ειρήνης και της σταθερότητας".