ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Η εισαγωγή Ελληνίδων και Ελλήνων σπουδαστών στη ΣΝΔ γίνεται μόνο μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων και αφορά σε αποφοίτους Λυκείου.

Ετησίως (κάθε Μάρτιο) εκδίδεται προκήρυξη από το Υπουργείο Εθνικής 'Aμυνας (ΥΠΕΘΑ) σχετικά με την εισαγωγή σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην προκήρυξη αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν στις ενέργειες των υποψηφίων και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εισαγωγή στη ΣΝΔ. Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι:

α. Υποβάλλουν στη ΣΝΔ αίτηση και αριθμό δικαιολογητικών όπως προβλέπεται στην προκήρυξη του ΥΠΕΘΑ, ανεξάρτητα απο το μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΕΠΘ).

β. Εν συνεχεία διέρχονται από ιατρικές, αθλητικές και ψυχομετρικές προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες λαμβάνουν χώρα ετησίως (κάθε Ιούλιο) στις εγκαταστάσεις της ΣΝΔ.

γ. Ακολούθως, με την προϋπόθεση ότι κριθούν ικανοί από τις ΠΚΕ, το ΥΠΕΠΘ γνωρίζει στη ΣΝΔ τους επιτυχόντες υποψηφίους από τη βαθμολογία που έλαβαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την βάση εισαγωγής, όπως αυτή διαμορφώνεται για τη ΣΝΔ κάθε χρόνο.

δ. Κατόπιν η ΣΝΔ καλεί τους επιτυχόντες για κατάταξη τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι υποψήφιοι, με την κατάταξη τους, παρακολουθούν βασική στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας τριών έως τεσσάρων εβδομάδων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης και την ορκωμοσία τους, εισέρχονται επίσημα στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού ως πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετούν σε πλοία του Στόλου με κορυφαία τη θέση του Κυβερνήτη, εάν πρόκειται για μάχιμο ή του Α΄ Μηχανικού, εάν πρόκειται για μηχανικό Αξιωματικό. Στη συνέχεια, αλλά και ενδιάμεσα κατά την καριέρα τους στο Στόλο, τοποθετούνται σε επιτελικές, διευθυντικές και διοικητικές θέσεις τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στο ΓΕΕΘΑ ή το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετηθούν σε θέσεις εξωτερικού, σε ελληνικές πρεσβείες, διασυμμαχικά στρατηγεία και κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ανώτατος βαθμός, στον οποίο μπορεί να προαχθεί ένας μάχιμος Αξιωματικός, είναι αυτός του Ναυάρχου και η ανώτατη θέση, στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί αυτή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας. Αντίστοιχα για μηχανικό Αξιωματικό, ο ανώτατος βαθμός είναι του Αντιναυάρχου και η ανώτατη θέση αυτή του Γενικού Επιθεωρητή Ναυτικού.