ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ελληνική οικογένεια απο τα Τρίκαλα «Δίκαιοι των Εθνών» για το Ισραήλ !



Τελετή βράβευσης κατά την οποία ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, θα απονείμει το μετάλλιο και τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, Γιάντ Βασέμ, στην οικογένεια των Ελλήνων ηρώων Θανάση και Ευαγγελία Πίσπα, για τη διάσωση
της Εβραϊκής οικογένειας Ναχμία στο χωριό Κλείνοβο κοντά στα Τρίκαλα κατά την διάρκεια της Κατοχής, θα γίνει στην οικία του Πρέσβη την ερχόμενη Τρίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελετή θα έρθουν ειδικά από το Ισραήλ όπου ζουν σήμερα, 12 απόγονοι της οικογένειας Ναχμία καθώς και 10 συγγενείς της οικογένειας Πίσπα από τα Τρίκαλα.

 Θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Μπενιαμίν Αλμπάλας, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Μίνως Μωυσής εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Εκκλησίας της Ελλάδας, βουλευτές και ξένοι πρεσβευτές.
Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για τη διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 
Για να δοθεί η διάκριση απαιτείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από τη χώρα.
Η οικογένεια Ναχμία ζούσε στην Φλώρινα η οποία τελούσε υπό Ιταλική κατοχή και διέφυγε προς τα Τρίκαλα τον Απρίλιο του 1943, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν από τους Ιταλούς να στείλουν όλους τους ενήλικες Εβραίους της περιοχής στην Θεσσαλονίκη με σκοπό να τους στείλουν στο Άουσβιτς.
Η οικογένεια αποτελείτο από το ζευγάρι Αβισάρ και Ρεβέκκα Ναχμία, καθώς και από τον Ντάριο, αδερφό της Ρεβέκκας, την σύζυγό του Αλλέγρα και τον μικρό τους γιό, Ντίνο.
Τα δύο ζευγάρια βρήκαν καταφύγιο στην οικία του Θανάση Πίσπα, κοινοτάρχη του χωριού Κλείνοβο κοντά στα Τρίκαλα. Η σύζυγος του Θανάση, Ευαγγελία, ήταν μαία και βοήθησε την Αλλέγρα Ναχμία να γεννήσει το δεύτερο και τρίτο παιδί της, τον Ισαάκ και τον Δαυίδ στο σπίτι της οικογένειας Πίσπα.
 Όταν οι Γερμανοί πλησίαζαν το απομονωμένο χωριό, οι δύο εβραϊκές οικογένειες με την βοήθεια των χωρικών αναζητούσαν καταφύγιο στα βουνά. Οι δύο οικογένειες επέζησαν από τον πόλεμο και μετανάστευσαν στο Ισραήλ το 1949.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 300 Έλληνες «Δίκαιοι» έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Δαμασκηνός, ο θρύλος της Ελληνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη, ο πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επί Κατοχής, Άγγελος Έβερτ, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου, Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, και πολλοί άλλοι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.   ΠΗΓΗ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ