Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η 343Μ έγινε 60 ετών – Εορτασμός της επετείου στην 115ΠΜ



Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, ο εορτασμός της επετείου συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της 343 Μοίρας (343Μ), στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στα Χανιά Κρήτης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 343Μ, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Μιχαήλ Τσικαλάκη, στατική έκθεση αεροσκαφών, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς".






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η 336Μ ξανά στους ουρανούς με F-16 Adv. –Επανενεργοποίηση της Μοίρας μετά από 8 μήνες



Η 336Μ επαναδραστηριοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2015, όταν σχηματισμός με χαρακτηριστικό κλήσης  ‘Όλυμπος GOLD’ εκτέλεσε την πρώτη πτήση της Μοίρας με  αεροσκάφη F-16 Block52+ Advanced, οκτώ μήνες μετά την τελευταία πτήση της Μοίρας με Α-7Ε, στις 24 Οκτωβρίου 2014.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, το τεχνικό προσωπικό της 336Μ εκπαιδεύτηκε στις διαδικασίες υποστήριξης και συντήρησης του F-16 Adv., ενώ το σύνολο της 116ΠΜ εργάστηκε για την προετοιμασία των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων. Η 336Μ διαθέτει, όπως και η 335, σύγχρονο, νέας κατασκευής διοικητήριο και υπόστεγο συντήρησης των αεροσκαφών.
Στον Άραξο και στην 116ΠΜ υπάρχουν 30 μαχητικά F-16 Adv. και ένα επιπέδου Adv. τα οποία πλέον θα μοιραστούν ανάμεσα στις δύο Μοίρες 335 και 336 με τη μια να διαθέτει 15 και την δεύτερη 16 αεροσκάφη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Περιοδεία του ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στα Πομακοχώρια του Νομού Εβρου


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας περιόδευσε χθες Δευτέρα 27 Ιουλίου στα Πομακοχώρια του Νομού Έβρου. Τον συνόδευαν οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, καθώς και οΑρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης και ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Ιωσήφ Μαυράκης.
Ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε διαδοχικά τα χωριά Μικρό Δέρειο, Ρούσσα, Γονικά, Μεσημέρι και Μέγα Δέρειο. Όλα βρίσκονται στο δυσπρόσιτο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Έβρου, υπαγόμενα στον Δήμο Σουφλίου. Οι κάτοικοι των χωριών τον υποδέχτηκαν θερμά και φιλικά και περιέγραψαν στον κ. ΥΦΕΘΑ τα προβλήματα της διαβίωσης τους, με προτεραιότητες τις ανάγκες βελτίωσης του οδικού δικτύου, την υδροδότηση, υγεία και εκπαίδευση.
Λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Τόσκας είπε τα εξής σε εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ:
           “Ήρθαμε στο δυσκολότερο, στο φτωχότερο κομμάτι του Νομού Έβρου. Στο κομμάτι αυτό που έχει τα περισσότερα προβλήματα και που, αν θέλετε, έχει αφεθεί για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό το κομμάτι του νομού με ένα τόσο δυναμικό στοιχείο και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν την τύχη τους στις μεγάλες πόλεις ή στο εξωτερικό,  ενώ θα μπορούσαν εδώ πέρα να κάνουν θαύματα.
Εμείς δεν διακρίνουμε κατοίκους που μένουν στα ορεινά ή που μένουν στον κάμπο. Η κυβέρνηση αυτή ενδιαφέρεται για όλον τον κόσμο είτε είναι στο βορρά της χώρας είτε στο νότο είτε είναι στα ορεινά του νομού Έβρου είτε στον κάμπο του νομού Έβρου. Θα φροντίσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά μπορούμε να συνεισφέρουμε με ό,τι δυνάμεις, ό,τι δυνατότητες έχουμε. Κυρίως μιλάω για δυνατότητες στο πλαίσιο του στρατού στο θέμα της οδοποιίας ή στο θέμα των βασικών αναγκών αυτών των ανθρώπων.
Και θα μεταφέρω και τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων που όπως είπα είναι πολλά, αρχίζουν από το οδικό δίκτυο, από τα προβλήματα υγείας και προχωρούν στα θέματα εκπαίδευσης που τα παιδιά κάνουν 50 και 60 χιλιόμετρα για να μάθουν γράμματα. Αυτά τα προβλήματα δε μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι. Και αυτή η κυβέρνηση δεν θα τα αφήσει έτσι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει”.
Ερώτηση δημοσιογράφου: -Γιατί κατά την άποψή σας οι εκάστοτε κυβερνήσεις άφησαν αυτό το κομμάτι του νομού Έβρου χωρίς να ασχολούνται μαζί του ή ασχολούμενες τσιγγούνικα μαζί του και τί μπορεί να κάνει η τωρινή κυβέρνηση ώστε αυτήν την κατάσταση να την αλλάξει?
Τόσκας: “Μιλάμε για απλά μικρά βήματα τα οποία όμως έχουν μεγάλη σημασία για αυτόν τον τόπο. Εμείς δε ρωτάμε πριν έρθουμε στο κάθε χωριό τί ψηφίζει αυτό το χωριό ή τί ψηφίζει ο πρόεδρος και τί ψηφίζουν οι κάτοικοι αυτού του χωριού. Δε μας ενδιαφέρει καθόλου και, ειλικρινά, δεν ξέρω. Προχωρούμε στο να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο και αυτούς τους ανθρώπους και αυτό είναι το μόνο μέλημά μας. Δεν ασχολούμαστε επομένως με ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτήν την εντολή έχουμε και έτσι θα προχωρήσουμε”. 

Αναρτήθηκε από kranos 








Επίσκεψη Α/ΓΕΣ στις Περιοχές Ευθύνης των Γ΄ ΣΣ και Δ΄ ΣΣ



Στις 27 και 28 Ιουλίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στις Περιοχές Ευθύνης (ΠΕ) των Δ΄ ΣΣ και Γ΄ΣΣ αντίστοιχα. Ειδικότερα:


1.      Στις 27 Ιουλίου 2015 επισκέφθηκε την ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ όπου παρακολούθησε την εκπαίδευση στα Πλωτά Μέσα Μονάδων της Μεραρχίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων του Δ΄ ΣΣ. Στη συνέχεια, μίλησε στους Διοικητές των μονάδων της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ, όπου και έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες. Τις μεσημβρινές ώρες, γευμάτισε με χαμηλόβαθμα στελέχη (κατώτερους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, ΕΠΟΠ) στη Λέσχη Αξιωματικών Αλεξανδρούπολης, όπου συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τις ιδέες τους, καθώς επίσης και τα προβλήματα που τους απασχολούν. Κατόπιν, επισκέφθηκε το Στρατηγείο και την  ΠΕ της 50 Μ/Κ ΤΑΞ.


2.      Στις 28 Ιουλίου 2015 επισκέφθηκε το Στρατηγείο του NRDC-GR (Γ΄ ΣΣ) και το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (308 ΠΕΒ), όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα των εργασιών του. Το 308 ΠΕΒ έχει ως αποστολή τη συντήρηση 4ου και 5ου κλιμακίου και  τον εκσυγχρονισμό:

-       Ερπυστριοφόρων Οχημάτων (ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ).
-       Βαρέων Οχημάτων (OSHΚOSH, TATRA, STEYR).
-       Αυτοκινουμένων Πυροβόλων και Οβιδοβόλων.
-       Ειδικών Υλικών (αντιαρματικών - αντιαεροπορικών συστημάτων και ηλεκτροϋγειονομικών υλικών).


                                                             KRANOS

Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού


Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, η τελετή αναχώρησης για τον ετήσιο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) της  Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) παρουσία του Διοικητού Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναυάρχου Κ. Καραγεώργη ΠΝ. Στην τελετή παρευρέθησαν συγγενείς και φίλοι των Δοκίμων. 
Ο φετινός ΘΕΠ, ο οποίος διεξάγεται με το αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ, θα διαρκέσει 25 ημέρες και το πλοίο προβλέπεται να καταπλεύσει στους λιμένες της Βάρνας (Βουλγαρία), της Κωστάντζας (Ρουμανίας) της Τήνου και των Χανίων. 
Στο ΘΕΠ συμμετέχουν 113 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί εκ των οποίων οι έξι (6) από την Κύπρο και οι δύο (2) από τη Σενεγάλη. 
Σκοπός του ΘΕΠ είναι η εξοικείωση των Δοκίμων Υπαξιωματικών με τη θάλασσα, η πρακτική εν πλω εκπαίδευση, η απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Σημαίας στους λιμένες κατάπλου.  
ΠΗΓΗ: http://www.hellenicnavy.gr/el/enimerwsi-koinou/teleftaia-nea/item/4875-therinos-ekpaideftikos-plous-tis-sxolis-monimon-ypaksiomatikon-naftikoy

Eπίσκεψη ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στο 308 ΠΕΒ στη Θεσσαλονίκη


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας  συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη, επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου το 308 ΠΕΒ (Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης) στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τόσκας ενημερώθηκε από το προσωπικό για την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου. Έδωσε από την πλευρά του κατευθύνσεις για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την αύξηση διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς. Ζήτησε επίσης να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ του 308 ΠΕΒ και του εργοστασίου της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη.










                                                                 KRANOS

Το ριζίτικο τραγούδι των Καταδρομέων της 1ης ΜΑΛ - Ράγισαν και οι πέτρες στο Μάλεμε! (ΒΙΝΤΕΟ)




Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Γιαμπουλάκη
Το ετήσιο μνημόσυνο στο Μάλεμε για τους πεσόντες Καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών και των πιλότων της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ΝΙΚΗ τον Ιούλιο του 1974 στη Κύπρο πλησιάζει στο τέλος του...
Ο Διοικητής της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών Αντισυνταγματάρχης Ν. Κωστάκης καλεί επτά κρήτες Καταδρομείς, οι οποίοι με ένα ριζίτικο τραγούδι τιμούν τους πεσόντες, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους!
Μια εξαιρετική έμπνευση της Διοίκησης της 1ης ΜΑΛ και των Καταδρομέων: Α. Γραμματικάκη, Γ. Δασκαλάκη, Σ. Θεοχαράκη, Κ. Ζερβουδάκη, Ν. Καρκάνη, Α. Ντουσάκη και Α. Ρεμπουλάκη!






                                                                             KRANOS

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Αποφοίτηση Ενιαίου Προκεχωρημένου Τμήματος Σχολής Πεζικού


Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα, η τελετή αποφοίτησης της 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς του έτους 2015, των Λοχαγών Όπλων - Σωμάτων, του Ενιαίου Τμήματος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης, παρουσία του κυρίου Α/ΓΕΣ.
Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και αντιπροσωπεία Αξιωματικών.
Το Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης αποτελεί κομβικό σχολείο για την εκπαίδευση των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Αντικειμενικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η παροχή των απαραιτήτων γνώσεων στους Αξιωματικούς βαθμού Λοχαγού,  να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του Διοικητή Ανεξάρτητης Υπομονάδας και του Υποδιοικητή Μονάδας. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα της εκπαίδευσης εστιάζεται και στην παροχή γνώσεων αναφορικά με την τακτική χρησιμοποίηση των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς.
Αναρτήθηκε από kranos


Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. - 1ο Σχολείο "ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΧΗΣ

"
Το κλιμάκιο της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο στα Ιωάννινα, διοργάνωσε το 1ο Σχολείο "ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΧΗΣ" ("Tactical Combat Rescue"), το οποίο υλοποιήθηκε από την εταιρεία "MEDUCATION" ( www.meducation.gr ) στις 14/06/2015, στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Το σχολείο περιελάμβανε θεωρία και ασκήσεις στα πρωτόκκολα Tακτικής Φροντίδας Απωλειών Μάχης.
Αυτή την ολοήμερη απαιτητική εκπαίδευση, ολοκλήρωσας με επιτυχία το τοπικό κλιμάκιο της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο, μέλη του Α.Σ.Ε.Ε.Δ από το Αγρίνιο και της ΛΕΦΕΔ Άρτας.
Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία MEDUCATION για την πολύτιμη υποστήριξη της, σε αυτή μας την προσπάθεια και προσδοκούμε ότι η αντίστοιχη κίνηση θα επαναληφθεί στο προσεχές μέλλον με ανάλογη επιτυχία.
Αναρτήθηκε από kranos 


Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αυξάνεται κατά ένα έτος η φοίτηση στις σχολές υπαξιωματικών - Τρία χρόνια για τους επιτυχόντες ακαδημαϊκού έτους 2015-2016


Τριετής θα είναι για τους επιτυχόντες του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 η φοίτηση στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών. Σχετική ανάρτηση υπάρχει στο δικτυακό τόπο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: 
Οι επιτυχόντες-ούσες του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 θα καταταχθούν στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ, ΣΥΔ) για τριετή φοίτηση. 
Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τις 30/6 αναφέρεται ότι «όσοι αποφοίτησαν απ’ αυτές θεωρούνται απόφοιτοι Ανωτέρων στρατιωτικών σχολών, εφόσον εισήχθησαν σε αυτές μετά από εξετάσεις και είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή ισότιμων τεχνικών σχολών ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης αυτού. Η φοίτηση σε αυτές είναι τριετής». 
Σημειώνουμε ότι τροποποιήσεις είχαμε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ΦΕΚ, στον κανονισμό της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Συγκεκριμένα προστέθηκε μια ακόμα ειδικότητα αυτή της πληροφορικής ενώ η διάρκεια φοίτησης στη σχολή από δυο έτη αυξήθηκε σε τρία έτη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Ονομασία Νέων Ανθυποσμηναγών της Σχολής Ικάρων


Την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, η τελετή Ονομασίας των νέων Ανθυποσμηναγών.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, επέδωσε τα πτυχία αποφοίτησης, απευθύνθηκε στους νέους Ανθυποσμηναγούς, δίνοντάς τους κατευθυντήριες οδηγίες, και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία.
Στη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν οι πρωτεύσαντες, στην Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση, Ανθυποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Λαντζουράκης, Ανθυποσμηναγός (ΜΗ) Γεώργιος Πασχαλίδης και Ανθυποσμηναγός (ΕΑ) Μαριάνθη Λάιου, στη Στρατιωτική Εκπαίδευση, Ανθυποσμηναγός (ΜΗ) Γεώργιος Πασχαλίδης ενώ στον πρωτεύσαντα Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Λαντζουράκη επιδόθηκε βραβείο από τον Ιταλό Ακόλουθο Άμυνας στην Ελλάδα, Σμήναρχο Antonio Albanese.
























                                                              KRANOS