Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Επέτειος της Μάχης της Δοϊράνης


Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Δοϊράνης, στο Ελληνικό Στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης, στην οποία παρέστησαν ο Διοικητής του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστράτηγος κ. Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η παραπάνω Μάχη έλαβε χώρα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 1918, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, με τους Έλληνες και Βρετανούς από τη μια πλευρά και την 1η Βουλγαρική Στρατιά από την άλλη. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Μεραρχία Σερρών και η Μεραρχία Κρητών. Η μάχη έλαβε χώρα στα πλαίσια της βαλκανικής εκστρατείας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και έληξε με την αναχαίτιση των συμμαχικών επιθέσεων από τους Βουλγάρους.
Οι απώλειες των Συμμάχων ανήλθαν στους 7.000 περίπου Βρετανούς και Έλληνες στρατιώτες, ενώ αυτές των Βουλγάρων στους 2.700. Τις περισσότερες απώλειες μεταξύ των Συμμάχων υπέστη το 12ο Βρετανικό Σώμα και η Μεραρχία Σερρών, ενώ το 16ο Βρετανικό Σώμα και η Μεραρχία Κρητών έχασαν λιγότερους από 1000 άνδρες.
ΠΗΓΗ ΚΡΑΝΟΣ



Πρώτος Μαραθώνιος Δρόμος Σχολής Υποβρύχιων Καταστροφών


Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, οι εκπαιδευόμενοι του 180ου Σχολείου Βασικής Εκπαιδεύσεως Υποβρυχίων Καταστροφών, πραγματοποίησαν τον Πρώτο Μαραθώνιο Δρόμο της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (Σ.Υ.Κ.), επί της κλασσικής διαδρομής, με σημείο εκκίνησης τον Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο.
ΠΗΓΗ ΚΡΑΝΟΣ






Εκπαίδευση Σπουδαστών της ΣΣΕ στο ΚΕΑΠ


Στιγμιότυπα από την εκπαίδευση των Ευέλπιδων ΙΙας τάξεως, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο εκπαιδευτικές σειρές. Η 1η σειρά διήρκησε από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου και η 2η σειρά από 15 έως 26 Σεπτεμβρίου 2014, όπου εκπαιδεύτηκαν συνολικά 214 μαθητές.
ΠΗΓΗ ΚΡΑΝΟΣ










Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τελετή 71ης Επετείου από τη Βύθιση του Α/Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ


Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στη ν. Λέρο τελετή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 71η επέτειο από τη βύθιση του αντιτορπιλικού (Α/Τ) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ. Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, οι οποίοι στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ).

         Επίσης, στην εν λόγω τελετή παρευρέθησαν οι επιζώντες από το πλήρωμα του  A/Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ, που υπηρετούσαν στο πλοίο την ημέρα της βύθισης του, καθώς και συγγενείς εκείνων, που απωλέσθησαν. Παράλληλα, στη ν. Λέρο κατέπλευσαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΑΛΑΜΙΣ και η κανονιοφόρος (Κ/Φ) ΑΗΤΤΗΤΟΣ.










Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Πυρπολητής 7/14»

  Ασκηση «Πυρπολητής 7/14» διεξήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες στον Έβρο και είχε ως στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή και για παν ενδεχόμενο.
Η εσπευσμένη ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βορείου Τομέα είχε προληπτικό χαρακτήρα λόγω του ότι έχουν παρατηρηθεί κάποιες περίεργες κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στην άλλη όχθη του Έβρου.   
Η άσκηση περιελάβανε αερομεταφορά τμημάτων ειδικών δυνάμεων με τη χρήση ενός CH-47SD και 2 NH-90 με προστασία επιθετικών επικοπτέρων Apache για την εξασφάλιση και απομόνωση των διαβάσεων «Άρη» και «Ατάρνη» στο νομό του Έβρου. 
Οι φωτογραφείες που αποδέσμευσε το ΓΕΕΘΑ είναι ποακλυπτικές της εκπαίδευσης και ικανότητας που έχουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Επέτειος της διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου


Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς, παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου, που πραγματοποιήθηκαν στο συμμαχικό νεκροταφείο του ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία των Σέρβων, Γάλλων, Βρετανών, Ιταλών και Ρώσων πεσόντων.
Με τις εκδηλώσεις αυτές τιμούνται κάθε χρόνο 42.000 νεκροί και 100.000 τραυματίες – ανάπηροι – αγνοούμενοι στρατιωτικοί των σύμμαχων χωρών του Μακεδονικού Μετώπου 1916 – 1918.





 ΠΗΓΗ ΚΡΑΝΟΣ